Contact Tables

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

«Μπλακ άουτ» σε Αιγινήτειο και Αρεταίειο



Σταματούν από σήμερα οι εφημερίες και γενικά η υποδοχή και νοσηλεία ασθενών στα νοσοκομεία Αρεταίειο και Αιγινήτειο νοσοκομείο, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Τα νοσοκομεία θα λειτουργούν μόνο σε επίπεδο Κέντρου Υγείας.
Η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση των διοικήσεων των νοσοκομείων με τη συμμετοχή των πρυτανικών Αρχών και του προέδρου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν και οι εργαζόμενοι έξω από τα κτήρια στη Βασ.Σοφίας, χωρίς να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.
Τα δύο νοσοκομεία, που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας καθώς είναι πανεπιστημιακά, έχουν συσσωρευμένα χρέη, «λόγω οξύτατης μείωσης και καθυστέρησης στην επιχορήγηση» (έχουν να λάβουν επιχορήγηση έναν χρόνο).

Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση μετά την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι για φάρμακα, τρόφιμα, καύσιμα και τις μισθοδοσίες του προσωπικού.

Οι διοικήσεις τους έκριναν ότι δεδομένης της κατάστασης δεν μπορεί να συνεχιστεί η ομαλή και πλήρης λειτουργία τους και αποφάσισαν να βγουν από το σύστημα εφημεριών, να σταματήσουν να δέχονται περιστατικά και να λειτουργούν μόνο ως τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Το υπουργείο Παιδείας αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εκταμιευτούν οι πρώτες δόσεις του προϋπολογισμού για τα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία, Αρεταίειο και Αιγινήτειο και να μειωθούν τα λειτουργικά τους κόστη. Η έγκριση του προϋπολογισμού του 2011 έχει σταλεί για δημοσίευση στο ΦΕΚ».
Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο Παιδείας έχει στείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το αίτημα για πληρωμή των δεδουλευμένων των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2011 (Ιανουάριος-Απρίλιος), που αντιστοιχεί στο 28% του προϋπολογισμού τους.

Επίσης, έχει σταλεί έγγραφο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε η πληρωμή των μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών που υπηρετούν στα δύο Νοσοκομεία να γίνεται πλέον από τον γενικό προϋπολογισμό μελών ΔΕΠ του Υπουργείου Παιδείας. Αντιστοίχως, η πληρωμή των ειδικευόμενων γιατρών έχει ζητηθεί να γίνεται από τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Αιγινήτειο Σωτ.Τριανταφύλλου κατήγγειλε ότι ελλείψει χρηματοδότησης δεν υπάρχουν πολλά φάρμακα πρώτης ανάγκης με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ασθενείς.

«Μας ανάγκασε το κράτος να αναστείλουμε τις εφημερίες και την εισαγωγή αρρώστων» δήλωσε ο κ. Τριανταφύλλου, καταγγέλλοντας ότι νοσοκομεία με 100 χρόνια ζωής βρίσκονται «σε αυτό το χάλι».

Από την πλευρά του, ο γγ του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος δήλωσε στον σταθμό πως πιθανότατα θα δοθεί εντός της εβδομάδας η χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας, η οποία ανέρχεται ετησίως στα 12 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Πολύζο, από τα χρήματα που θα εκταμιευθούν θα μπορέσουν να πληρωθούν οι προμηθευτές των νοσοκομείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΣΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΜΟΣΤΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΣ