Contact Tables

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Με άρματα μάχης και σφαίρες προσπαθεί να καταστείλει τη λαϊκή εξέγερση στη Συρία ο Άσαντ

Το αίτημα για πολιτική ελευθερία μετατράπηκε σε εξέγερση εξαιτίας της βίας του στρατού του Άσαντα


Τανκς και στρατιώτες αναπτύχθηκαν στα περίχωρα της Δαμασκού ενώ σταθμεύουν ήδη στην πόλη Ντεράα που θρηνεί εκατοντάδες νεκρούς από το Μάρτιο μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, πάνω από 450 Σύροι διαδηλωτές σκοτώθηκαν από τις 18 Μαρτίου που άρχισαν οι λαϊκές κινητοποιήσεις για πολιτική ελευθερία.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες και 40 προχθές, από πυρά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Ντεράα, επίκεντρο των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων.

Τη μεγάλη του ανησυχία εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία, και ειδικά τη χρήση αρμάτων μάχης και πραγματικών πυρών από τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Παρακολουθούμε από κοντά και με μεγάλη ανησυχία αυτά που συμβαίνουν» επισήμανε στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα την κρίση στη Συρία.
«Καταδικάζω τη βία εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών και ειδικά τη χρήση αρμάτων μάχης και πραγματικών πυρών, τα οποία προκάλεσαν το θάνατο ή τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων» πρόσθεσε.

«Οι αρχές της Συρίας έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τους πολίτες και να σέβονται τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα» υπογράμμισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Μπαν Κι Μουν εξέφρασε την υποστήριξή του στην έκκληση που απηύθυνε η Ύπατη
Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι υπέρ μια ανεξάρτητης και διαφανούς έρευνας για τους εκατοντάδες θανάτους στη Συρία

«Η Συρία είναι σε θέση να διεξάγει από μόνη της και χωρίς εξωτερική βοήθεια, απόλυτα ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα, πάνω στο θέμα των θανάτων αντικυβερνητικών διαδηλωτών» δήλωσε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρέσβης της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη.

Στο περιθώριο των νέων σεναρίων, που διακινούνται τις τελευταίες ώρες στους διαδρόμους της έδρας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και φέρουν το καθεστώς της Συρίας να υποστηρίζεται από το Ιράν και τον πρόεδρό του Αχμαντινεντζάντ, για να καταπνίξει την επιχειρούμενη λαϊκή εξέγερση, ο πρεσβευτής της χώρας στον Οργανισμό, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Άσαντ έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να «προχωρήσει στη σύσταση μιας εθνικής επιτροπής έρευνας και εξέτασης των συνθηκών που οδήγησαν στις απώλειες από τις τάξεις των πολιτών» .

Η πόλη Ντεράα, όπου σημειώθηκε η επίθεση κατά των διαδηλωτών από τις δυνάμεις του καθεστώτος, παραμένει για χωρίς τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ
εξαντλούνται τα αποθέματα σε παιδικό γάλα και σε αίμα στα νοσοκομεία της πόλης όπου νοσηλεύονται περισσότεροι από 70 τραυματισμένοι από την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης την περασμένη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΣΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΜΟΣΤΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΣ