Contact Tables

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Αύξηση των ωρών εργασίας στο δημόσιο τομέα και συρρίκνωσή του προαναγγέλλει ο Γ. Ραγκούσης

Για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, την αύξηση των ωρών εργασίας σε αυτόν, αλλά και την έναρξη της δημόσιας συζήτησης για το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αφορά το πόθεν έσχες των πολιτικών, μίλησε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στην τηλεόραση της ΝΕΤ.
Ο Γ. Ραγκούσης θεώρησε επιβεβλημένη την αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομείται πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως .
"Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι είναι επιβεβλημένη η ανάγκη αύξησης των ωρών εργασίας όταν μάλιστα το αποτέλεσμα ισοδυναμεί με προσλήψεις 45.000 ανθρώπων... Αν τις κάναμε ξέρετε πόσο θα κόστιζαν στο ελληνικό δημόσιο; Πάνω από 1 δισ.", είπε ο ίδιος.
Επίσης υποστήριξε ότι είναι αναπόφευκτη η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα καθώς αυτός θα βελτιώνεται.
"Το Δημόσιο δεν μπορεί παρά να μικραίνει διαρκώς. Καταρχήν, και νομίζω ότι αυτό πρέπει να γίνει σαφές στο μυαλό όλων, ότι διαρκώς θα μικραίνει το Δημόσιο... Κυρίως μπαίνοντας στην ηλεκτρονική εποχή θα καταφέρνει να δίνει περισσότερες, καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες με πολύ λιγότερους εργαζόμενους".
Αναφερόμενος στο ενιαίο μισθολόγιο είπε ότι αυτό θα είναι δίκαιο και θα βελτιώσει την αποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης.
"Ενα μισθολόγιο για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, το οποίο θα επιτρέπει στη δημόσια διοίκηση να λειτουργεί αξιοποιώντας το σύνολο του δυναμικού που διαθέτει" είπε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε πως ο μισθός "δεν θα είναι εμπόδιο για να πάρεις πλεονάζον προσωπικό από μία υπηρεσία είτε να οδηγείς αυτό το προσωπικό σε μία άλλη υπηρεσία που έχει έλλειμμα".
"Με το νέο μισθολόγιο, θα υπάρχει σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα", υποστήριξε. Επιπλέον ανέφερε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων... Τώρα πια τα νέα πειθαρχικά πρωτοβάθμια όργανα θα αποτελούνται, από τρεις δικαστικούς, παρέδρους, νομικούς συμβούλους του κράτους και δύο διευθυντικά στελέχη άλλων υπουργείων, που θα βγαίνουν από κλήρωση... Τώρα πια και οι ΕΔΕ, οι Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις, θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε ένα μήνα και μόνο κατόπιν αιτιολόγησης ενός ειδικού ζητήματος.
Σχολιάζοντας για το πόθεν έσχες των πολιτικών, προανήγγειλε την έναρξη μέσα στον Μάιο, δημόσιας συζήτησης για το νομοθετικό πλαίσιο που θα αφορά τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων: "Μέσα στο Μάιο θα ξεκινήσει η δημόσια συζήτηση, η οποία πιστεύω ότι θα επιφέρει τελικά η όλη προσπάθεια αυτή η νομοθετική, τέτοιες αλλαγές και στα οικονομικά των κομμάτων και στον έλεγχο του πόθεν έσχες των πολιτικών, που θα κατατάξει τη χώρα μας στις πιο αναβαθμισμένες από πλευράς ελέγχου, ανεξαρτησίας ελέγχου, ουσίας ελέγχου και ποιότητας ελέγχου στα οικονομικά των κομμάτων και των πολιτικών, ανάμεσα στις χώρες που έχουν τα πιο προηγμένα συστήματα".
Σε ερώτηση των συνομιλητών του για τις αποκρατικοποιήσεις και τις αντιδράσεις στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και τον τρόπο που θα πείσει τους συνδικαλιστές, με δεδομένο ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου στο παρελθόν συμμετείχε μαζί τους σε εφόδους που έκαναν στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, ο Γ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι για οποιοδήποτε θέμα θα  υπάρχουν διαφωνίες, όμως η βεβαιότητα ότι συγκεκριμένες κινήσεις οφελούν τη χώρα δίνει τη βεβαιότητα για την υλοποίησή τους.
Ο Γ. Ραγκούσης, αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους υποστήριξε πως όλη η συζήτηση που γίνεται για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι "λυτρωτική" για την ελληνική κοινωνία καθώς βοηθάει στη συνειδητοποίηση του προβλήματος, ωστόσο απέρριψε την όποια συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους ως μια συζήτηση που μόνο να βλάψει μπορεί.
Όσον αφορά στην εξεταστική για τα γερμανικά υποβρύχια, είπε πως αν βρεθούν στοιχεία που να εμπλέκουν και άλλα πρόσωπα εκτός του Άκη Τσοχατζόπουλου τότε οι έρευνες θα επεκταθούν και σε άλλα πρόσωπα, ενώ χαρακτήρισε δεσμευτικό το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών και επισήμανε ως επιτακτική την ανάγκη αλλαγής του στην επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση.
Τέλος, απέρριψε τα όποια σενάρια περί πρόωρων εκλογών λέγοντας: "Για τις εκλογές να το πω έτσι μονολεκτικά, έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός τοποθετηθεί, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, καμία σκέψη στο δικό του το μυαλό, που είναι και το βασικότερο αυτή τη στιγμή".

Αντίδραση της Ν.Δ. σχετικά με τις δηλώσεις του Γ. Ραγκούση για τη ΔΕΗ

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης απαντώντας στην αναφορά του Γιάννη Ραγκούση στη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του:
«Ο κ. Ραγκούσης, με σημερινές του δηλώσεις, προσπάθησε να εμφανιστεί σαν Πόντιος Πιλάτος απέναντι στους συντρόφους του, συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ που απειλούν να βυθίσουν τη χώρα στο σκοτάδι.

Ο κατά τα άλλα συντονιστής της κυβέρνησης, σε ρόλο ανεύθυνου παρατηρητή, παρακολουθεί το μισό ΠΑΣΟΚ να στρέφεται εναντίον του άλλου μισού, που απειλεί να κρατήσει όμηρο την κοινωνία.


Θα ήταν ενδιαφέρον να πει - αλλά το ξέχασε - για τη στάση που κρατούσε ο ίδιος ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, όταν υποστήριζε άκριτα, το Μάρτιο του ’08, τις κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ, όπως και κάθε άλλη κινητοποίηση.


Όπως ξέχασε να πει το παραμικρό και για το γεγονός ότι είναι ο σημερινός υπουργός των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου - που τότε ήταν «αδελφός» του κυρίου Φωτόπουλου και σήμερα φοβάται να σταθεί απέναντί του - που είχε εισβάλει, μαζί με τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, στο Δ.Σ. της εταιρίας για να ματαιώσουν, με το «έτσι θέλω», αποφάσεις, που σήμερα λένε ότι θέλουν να προωθήσουν.


Δυστυχώς, οι άνεμοι που έσπερναν τότε γίνονται θύελλα σε βάρος του λαού, σήμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΣΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΜΟΣΤΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΣ