Contact Tables

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Ελεύθερος ο στρατιώτης Σαλίτ έπειτα από πέντε χρόνια αιχμαλωσίας στη Γάζα

Έπειτα από πέντε χρόνια αιχμαλωσίας στη Λωρίδα της Γάζας ο δεκανέας Γκιλάντ Σαλίτ, στα 25 του χρόνια σήμερα, επέστρεψε την Τρίτη στο Ισραήλ εν μέσω πανηγυρισμών. «Είμαι καλά, η Χαμάς μου φέρθηκε καλά. Ελπίζω πως αυτή η συμφωνία θα συμβάλλει στην ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων» ήταν τα πρώτα του λόγια. Την ίδια ώρα, στη Γάζα η Χαμάς και πλήθη Παλαιστινίων υποδέχονταν τους κρατούμενους που αποφυλακίστηκαν σε αντάλλαγμα, και στη Δυτική Όχθη ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτιζε τους «μαχητές της ελευθερίας».

Έπειτα από πέντε χρόνια αιχμαλωσίας στη Λωρίδα της Γάζας ο δεκανέας Γκιλάντ Σαλίτ, στα 25 του χρόνια σήμερα, επέστρεψε την Τρίτη στο Ισραήλ εν μέσω πανηγυρισμών, χαράς και συγκίνησης ανάμεικτης με φόβο για τι μπορεί να συνεπάγεται για την ασφάλεια του Ισραήλ το αντάλλαγμα: η αποφυλάκιση 1.027 Παλαιστινίων κρατουμένων, ανάμεσά τους καταδικασθέντες για φόνους και σχεδιασμό επιθέσεων αυτοκτονίας.

«Είχα πάντα πίστη ότι θα απελευθερωθώ. Είμαι καλά, η Χαμάς μου φέρθηκε καλά. Ελπίζω πως αυτή η συμφωνία θα συμβάλλει στην ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων» ήταν τα πρώτα λόγια του δεκανέα που απήχθη το 2006 από μαχητές της Χαμάς, παραμένοντας τα τελευταία χρόνια σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

Την ώρα που ο δεκανέας έφθανε στο Ισραήλ –εμφανώς αδυνατισμένος και χλωμός, αλλά γενικά σε καλή κατάσταση- 200.000 Παλαιστίνιοι και άνδρες της Χαμάς είχαν κατακλύσει τους δρόμους της Λωρίδα της Γάζας για να υποδεχθούν τους πρώην κρατούμενους.

Το Ισραήλ αποφυλάκισε 477 Παλαιστίνιους κρατούμενους την Τρίτη και τον επόμενο μήνα θα ακολουθήσει η αποφυλάκιση άλλων 550, στο πλαίσιο της συμφωνίας-ορόσημο που συνήφθη μεταξύ της κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και της Χαμάς με αιγυπτιακή μεσολάβηση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ήταν παρών στην επιστροφή του Γκιλάντ Σαλίτ, ο πρωθυπουργός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγε χαιρέτησε τους κρατούμενους που έφθασαν στη Γάζα και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υποδέχθηκε τους κρατούμενους που κατευθύνθηκαν στη Δυτική Όχθη χαρακτηρίζοντάς τους «μαχητές της ελευθερίας».

Ο Γκιλάντ Σαλίτ μεταφέρθηκε από τη Χαμάς νωρίς το πρωί της Τρίτης στο πέρασμα της Ράφα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου και παραδόθηκε στους Αιγύπτιους μεσολαβητές παρουσία Ισραηλινών απεσταλμένων. Εισήλθε στο Ισραήλ από το πέρασμα Καρέμ Σαλόμ, και εκεί έκανε τα πρώτο τηλεφώνημα στους γονείς του, οι οποίοι επί 16 μήνες είχαν κατασκηνώσει έξω από την κατοικία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζητώντας του την απελευθέρωση του γιου τους.

Η οικογένεια επανενώθηκε λίγο αργότερα στην αεροπορική βάση Τελ Νοφ του κεντρικού Ισραήλ, όπου είχε φθάσει και ο ίδιος ο Νετανιάχου. Από εκεί ο Σαλίτ έφθασε επιτέλους ελικόπτερο στο χωριό του Μίτζπε Χίλα, όπου έγινε δεκτός από πλήθη Ισραηλινών που πανηγύριζαν.

Στην πρώτη του συνέντευξη ο δεκανέας δήλωσε στην αιγυπτιακή τηλεόραση ότι του έλειψαν οι φίλοι και η οικογένειά του. Είπε ότι η Χαμάς του συμπεριφέρθηκε καλά και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία ανταλλαγής που του επέτρεψε να επιστρέψει στην πατρίδα του θα συμβάλλει στην ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Οι αρχικές ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε κατέδειξαν πως βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση.

Υποδεχόμενος τον Σαλίτ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι μία ενθουσιώδης στιγμή, αλλά ταυτόχρονα «πολύ δύσκολη», καθώς το τίμημα -η αποφυλάκιση περισσότερων από 1.000 Παλαιστινίων κρατουμένων- ήταν  «πολύ, πολύ υψηλό».
   
«Θέλω να το καταστήσω σαφές, θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε την τρομοκρατία» διεμήνυσε ο Νετανιάχου.

Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι είχαν φύγει νωρίτερα από δύο φυλακές στο βόρειο και κεντρικό Ισραήλ υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Κατευθύνθηκαν στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, ενώ περίπου 40 εξ αυτών θα μεταφερθούν σε χώρες υποδοχής, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, της Συρίας και του Κατάρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΣΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΜΟΣΤΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΣ