Contact Tables

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

Φωτιά έβαλε στο Διαδίκτυο το νοµοσχέδιο για τα ζώαΤρεις ηµέρες προτού λήξει η ανοιχτή διαβούλευση στο Διαδίκτυο για το σχέδιο νόµου περί δεσποζόµενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα σχόλια φτάνουν ήδη τα 1.359.

Μάλιστα, ο αριθµός αυτός είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθµό των σχολίων (650) που έκαναν οι πολίτες στο προσχέδιο νόµου για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής και την αναδιάρθρωση των φορoλογικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονοµικών! Το ενδιαφέρον των πολιτών για τα 24 άρθρα του σχεδίου νόµου για τα ζώα εµφανίζεται ιδιαίτερα αυξηµένο, κάνουν επισηµάνσεις και καταθέτουν τις προτάσεις τους προς το υπουργείο. Είναι χαρακτηριστικό πως λίγα εικοσιτετράωρα προτού ολοκληρωθεί η ανοιχτή διαβούλευση, τα σχόλια ανεβαίνουν στον δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων το ένα µετά το άλλο.

«Η τόσο µεγάλη επισκεψιµότητα δείχνει µε κατηγορηµατικό τρόπο πως η δύναµη των πολιτών που σέβονται τα ζώα είναι µεγάλη. Γι’ αυτό και θα πρέπει να λαµβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν η φωνή µας», δηλώνει στα «ΝΕΑ» η Αναστασία Μποµπολάκη, βασικό µέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 110 φιλοζωικών συλλόγων.

Το άρθρο 7 του σχεδίου νόµου σχετικά µε τη διοργάνωση εκθέσεων µε ζώα συντροφιάς είναι αυτό που έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα σχόλια. Αφορµή αποτέλεσε η πρόβλεψη (στην παράγραφο 4 του άρθρου) µε την οποία απαγορεύεται η συµµετοχή ακρωτηριασµένων ζώων (µε κοµµένες ουρές ή αυτιά) σε εκθέσεις. «Ο ακρωτηριασµός αποτελεί βάναυση κακοποίηση. Το κράτος οφείλει να τιµωρεί τους παραβάτες.

Πλην των εκθέσεων, πρέπει η απαγόρευση να ισχύει και για κάθε είδους εκδηλώσεις», αναφέρεται σε ένα από τα σχόλια. Η επιβολή ποινικών κυρώσεων και προστίµων είναι µία από τις ρυθµίσεις που βρίσκουν σύµφωνους τους περισσότερους φιλόζωους στο άρθρο 20 του νοµοσχεδίου, ενώ οι προβλέψεις για την κακοποίηση των ζώων συγκέντρωσαν 121 σχόλια. «Πριν καταθέσουµε τις δικές µας προτάσεις στην αρµόδια υφυπουργό Μιλένα Αποστολάκη είχαµε ανατρέξει στις ποινικές κυρώσεις που επιβάλλουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ετσι, τα 30.000 ευρώ που προβλέπει το σχέδιο νόµου σε περιπτώσεις κακοποίησης είναι µία από τις πιο αυστηρές στην Ευρώπη», λέει η κ. Μποµπολάκη. Μεγάλο ενδιαφέρον φαίνεται πως δείχνουν οι πολίτες και για τη διαχείριση και περισυλλογή των αδέσποτων. Μέχρι χθες τα σχόλια έφταναν τα 127, τα περισσότερα µάλιστα αναφέρονται στην παράγραφο 10 που κάνει λόγο για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων. Ετσι, βάσει του σχεδίου νόµου δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές µε νοσοκοµεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδροµους ταχείας κυκλοφορίας, λιµάνια, αεροδρόµια, σε αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιµότητας. «Εν ολίγοις, δηλαδή, δεν θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν τα αδέσποτα σχεδόν σε όλες τις περιοχές των αστικών κέντρων και των νησιών, ιδιαιτέρως κατά την τουριστική περίοδο. Εύλογα λοιπόν προκύπτει το απλό ερώτηµα: “Σε ποιους χώρους θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των αδέσποτων;”, αναρωτιέται ένας από τους σχολιαστές. «Οι φιλοζωικές οργανώσεις είµαστε εναντίον της παραµονής των αδέσποτων στα κυνοκοµεία, µιας και γνωρίζουµε τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν εκεί. Αν δεν βρεθεί οικογένεια να υιοθετήσει το αδέσποτο, η επαναφορά του στο φυσικό περιβάλλον είναι µονόδροµος. Ωστόσο, το υπουργείο περιορίζει πολύ τους χώρους όπου µπορεί να επανατοποθετηθεί ένα αδέσποτο», υπογραµµίζουν οι φιλοζωικές οργανώσεις.
LINK: www.opengov.gr/ypaat/?p=128
Εκατοντάδες είναι τα σχόλια και οι προτάσεις προς την αρµόδια υφυπουργό Μιλένα Αποστολάκη

Ζητούν µείωση του κόστους της τοποθέτησης µικροτσίπ

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ σήµανση των δεσποζόµενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς βρίσκει σύµφωνους τους φιλοζωικούς συλλόγους. Με αυτό τον τρόπο, σηµειώνουν, θα περιοριστούν σηµαντικά οι εγκαταλείψεις ζώων στους δρόµους. Αυτό όµως που προκαλεί προβληµατισµό είναι η ρύθµιση εκείνη που δυσκολεύει τις υιοθεσίες. «Και αυτόγιατί, για να προχωρήσει µία υιοθεσία ενός αδέσποτου που βρίσκει ο εθελοντής στον δρόµο, θα πρέπειτο ζώο να σηµανθεί. Αρα, το κόστος το επωµίζεται εκείνος», τονίζει η κ. Ειρήνη Μολφέση, πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Οµοσπονδίας. Πρόταση των οργανώσεων είναι η µείωση τουκόστους σήµανσης, καθώς στον ιδιώτη κτηνίατρο η σήµανση κοστίζει 30-50 ευρώ «την ώρα που θα µπορούσαν οι δήµοι ή οι αγροτικοί κτηνίατροι να βάζουν το µικροτσίπ µε 5 ευρώ όπως γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση», προσθέτει η κ. Μποµπολάκη.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Στα σχόλια που έχουν αναρτήσει οι πολίτες επισηµαίνονται και κάποια κενά στο σχέδιο νόµου, αριθµώντας παράλληλα τα σηµεία που θεωρούν ότι θα πρέπει να συµπεριληφθούν.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 110 φιλοζωικών σωµατείων µε σχόλιό της στην ανοιχτή διαβούλευση επισηµαίνειπως δεν περιλαµβάνεται άρθρο για τα κέντρα εκπαίδευσης και τους ξενώνες. «Προτείνουµε να καθοριστούν αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για τη νόµιµη λειτουργία κέντρων εκπαίδευσης σκύλων, καθώς και αυστηροίόροι και προϋποθέσεις για την απόκτηση άδειας ασκήσεως του επαγγέλµατος εκπαιδευτή σκύλου» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Παράλληλα, συµπληρώνει η κ. Μποµπολάκη, θα πρέπει στο σχέδιο νόµου να συµπεριληφθεί ως ποινικό αδίκηµα η χρήση βίας κατά την εκπαίδευση των ζώων.

Μία από τις βασικές παραλείψεις του σχεδίου νόµου, όπως υποδεικνύουν οι φιλόζωοι, είναι ότιδεν έχει συµπεριληφθεί η απαγόρευση πώλησης ζώων από τα pet shops. «∆ιαιωνίζουµε έτσι ένα πρόβληµα και µια κατάσταση που κάνει κάποιους να µεταχειρίζονται τα ζώα σαν αντικείµενα. Παράλληλα, είναι άγνωστη η τύχη όσωνζώων δεν καταφέρνουν τα καταστήµατα αυτά να πουλήσουν», υποστηρίζει η πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής. Από την πλευρά της η κ. Μολφέση επισηµαίνει πως θα πρέπει να γίνεται έλεγχος σε αυτά τα καταστήµατα, πολλά από τα οποία δεν έχουν καν άδεια πώλησης ζώων. «Ακόµη αρκετά από τα ζώα που φιγουράρουν στις βιτρίνες τους είναιασθενικά, µιας και προέρχονται από παράνοµα εκτροφεία του εξωτερικού αλλά κι εντός συνόρων στα οποία οι συνθήκες είναι άθλιες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΣΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΜΟΣΤΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΣ