Contact Tables

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Νέο «ευρω-όχι» στην αναδιάρθρωση



Υπέρ της άποψης ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο τάχθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ. Τυχόν αναδιάρθρωση θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες προειδοποίησαν από την πλευρά τους αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και όλα αυτά, ύστερα από την αναθεώρηση επί τα χείρω του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους: στο  10,5% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το  δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2010 και το χρέος διαμορφώθηκε στο 142,8% του ΑΕΠ σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εurostat.

O κ. Ρόμπαϊ, μιλώντας στην βελγική εφημερίδα Ντε Σταντάρ, στην ερώτηση αν η ελληνική αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη, απάντησε: «Όχι. Το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δεν δίνει σε αυτή τη χώρα καθόλου χρόνο. Πέρσι το Μάιο, μόλις η Ελλάδα είχε καταρτίσει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, οι πάντες ήδη μιλούσαν για την μη βιωσιμότητα του χρέους. Στο Βέλγιο είχε δοθεί, τη δεκαετία του '90, ένα διάστημα επτά χρόνων για να μειώσει ένα έλλειμμα της τάξεως του 7,5%. Η Σουηδία είχε λάβει το χρονικό περιθώριο οκτώ χρόνων, στα τέλη της δεκαετίας του '80 και τις αρχές του '90. Πιστεύω ότι το χρέος της Ελλάδας είναι ανεκτό, αν της δοθεί αρκετός χρόνος για το αντιμετωπίσει. Στην πραγματικότητα, οι αγορές θα έπρεπε να το λάβουν αυτό υπόψη, καθώς δεν ισχύει ότι οι Έλληνες αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους. Όχι μόνο κάνουν δραστική εξυγίανση, αλλά, κυρίως, προωθούν ιδιωτικοποιήσεις αξίας 50 δις ευρώ. Για μια τόσο μικρή χώρα, αυτό είναι γιγαντιαίο».

Ο ίδιος τόνισε ότι τα πλεονεκτήματα μιας αναδιάρθρωσης δεν είναι τόσο σημαντικά όσο τα
μειονεκτήματα και το ιδανικό θα ήταν να μπορούσε να επιμηκυνθεί χρονικά η εξυγίανση.
«Αλλά αυτό δε γίνεται για την Ελλάδα. Το ελληνικό πρόβλημα ήρθε στο φως μετά τη στατιστική απάτη, λόγω της οποίας ξέσπασε μια πραγματική κρίση εμπιστοσύνης. Δεν υπήρχε, λοιπόν, πραγματικά, καμία άλλη επιλογή. Μια αξιόπιστη εξυγίανση μπορεί να αποκαταστήσει πράγματι το ίδιο γρήγορα την εμπιστοσύνη του καταναλωτή, αν και είναι αλήθεια ότι η χώρα θα πρέπει πρώτα να διέλθει μια δύσκολη περίοδο. Αυτό το έχουμε ζήσει και εμείς στο Βέλγιο», κατέληξε ο κ. Ρόμπαϊ.

«Όχι» αξιωματούχων ΕΚΤ

Στους κόλπους της ΕΚΤ, αρνητικοί σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση, εμφανίστηκαν αξιωματούχοι. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Χοσέ Μανουέλ Γκονθάλεθ-Πάραμο δήλωσε ότι «τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είχε ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες και από την πτώχευση του αμερικανικού ομίλου Lehman Brothers».

Η κατάρρευση του συγκεκριμένου ομίλου το 2008 προκάλεσε επίσπευση της διεθνούς οικονομικής κρίσης. 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, δήλωσε ότι «τυχόν αναδιάρθρωση του χρέους κράτους μέλους της ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσει σε νέα τραπεζική κρίση επειδή στο πλαίσιο της ευρωζώνης, οι χρηματαγορές χαρακτηρίζονται από μια ιδιαίτερα υψηλή επικάλυψη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΣΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΜΟΣΤΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΣ