Contact Tables

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Δεν κλείνει προς το παρόν η πρεσβεία της Κύπρου στην Τρίπολη



Η κάθε χώρα κρίνει με τα δικά της κριτήρια κατά πόσο οι επιχειρήσεις στη Λιβύη ήταν ο ενδεδειγμένος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, αναφέροντας το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία τήρησε παρόμοια στάση με την Κύπρο.

Παράλληλα, δήλωσε ότι στο παρόν στάδιο η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει να κλείσει την πρεσβεία της Κύπρου στην Τρίπολη.


Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Λιβύης, σύμφωνα με τον οποίο, αντί να σταθούμε στο πλευρό των φίλων Γάλλων, επιλέγουμε άλλες πολιτικές, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «είναι γνωστές οι διαφορετικές θέσεις μεταξύ του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης σ' αυτό το θέμα. Να υπενθυμίσω ότι άλλος στενός σύμμαχος της Κύπρου, η Γερμανία, έχει ακολουθήσει την ίδια γραμμή με την Κύπρο», προσθέτοντας: «όπως ξέρετε η κα Μέρκελ ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με τον κ. Σαρκοζί, αλλά και με το ΔΗΣΥ».


Η Κύπρος ως μέλος της Ε.Ε. στα θέματα της ανθρωπιστικής βοήθειας συνεργάζεται πλήρως με την Ε.Ε., είπε ο Κύπριος υπουργός και υπογράμμισε ότι «εκείνο που σίγουρα κάνει η Κύπρος ως μέλος της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Εθνών είναι ότι είναι έτοιμη να στηρίξει την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας χωρίς να είναι απαραίτητη η ενεργός εμπλοκής της», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «άλλο η αποδοχή του ψηφίσματος του ΣΑ, που είναι δεσμευτικό, και άλλο η ενεργός εμπλοκή στην εφαρμογή του».


Πρόσθεσε, δε, ότι «ούτε η Ε.Ε. με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών ούτε το ψήφισμα που υποχρεώνει την ενεργό εμπλοκή των κρατών μελών, είναι εκείνα που πιστεύουν ότι θέλουν να προχωρήσουν».


Ερωτηθείς κατά πόσο η Κύπρος θα κλείσει την πρεσβεία της στη Λιβύη, όπως έπραξε η Ελλάδα, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «το εξετάζουμε συνεχώς, είμαστε σε συνεχή επαφή με τον πρέσβη στην Τρίπολη και τον κύριο και βασικό λόγο τον έχει ο ίδιος ο πρέσβης, ο οποίος θα κρίνει κατά πόσο υπάρχει ο κίνδυνος ή όχι. Συζητήσαμε το θέμα και επί του παρόντος δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος να κλείσει και η δική μας πρεσβεία, ειδικά αν σκεφτείτε ότι υπάρχουν πολίτες που παραμένουν οικειοθελώς στη Λιβύη».


Είναι κάτι που εξετάζεται σε καθημερινή βάση και αν είτε εμείς είτε ιδιαίτερα ο ίδιος ο πρέσβης κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος, τότε υπάρχει ήδη σχέδιο για να κλείσει η πρεσβεία και να απομακρυνθεί και ο πρέσβης και το υπόλοιπο προσωπικό της πρεσβείας της Τρίπολης, πρόσθεσε, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό των Κυπρίων που παραμένουν στη Λιβύη, ανέφερε ότι αυτοί είναι περίπου 20 με 25 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΣΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΜΟΣΤΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΣ