Contact Tables

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ανθρωπιστική κρίση στη Λιβύη, επικρίσεις στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις

Αρνητικός στην αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη, εμφανίστηκε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, ο οποίος ήταν επικριτικός ως προς την αποτελεσματικότητα των ΝΑΤΟϊκών αεροπορικών επιδρομών. Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα στείλει στρατιωτικούς συμβούλους στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων, στη Βεγγάζη. Εν τω μεταξύ, οι βομβαρδισμοί από ΝΑΤΟ και κανταφικό στρατό συνεχίζονται στις λιβυκές πόλεις, ενώ οι διεθνείς οργανώσεις εξακολουθούν να απομακρύνουν μετανάστες από τη Λιβύη και να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους πολλών πόλεων της χώρας.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, δήλωσε σήμερα ότι αντιτίθεται απολύτως στην αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη και προσέθεσε ότι εναπόκειται στους Λίβυους αντικαθεστωτικούς να διασφαλίσουν την καθοδήγηση των καταδιωκτικών-βομβαρδιστικών του ΝΑΤΟ. "Από πλευράς μου παραμένω εντελώς αντίθετος σε μια ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων", απάντησε ο Γάλλος ΥΠΕΞ σε ερώτηση που του υπέβαλλε η Ένωση διπλωματικών ανταποκριτών στο Παρίσι, σχετικά με το χθεσινό αίτημα Γάλλου κοινοβουλευτικού αξιωματούχου για την αποστολή στη Λιβύη 200 ως 300 μελών των ειδικών δυνάμεων της Γαλλίας, ώστε να βοηθήσουν τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς και να καθοδηγήσουν καλύτερα τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη.
Χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Αξέλ Πονιατοφσκί, μέλος του ιδίου πολιτικού κόμματος με τον Ζιπέ, του UMP του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ζήτησε από το ΝΑΤΟ την αποστολή ειδικών δυνάμεων στη Λιβύη.
Ο Ζιπέ διευκρίνισε ότι η στρατιωτική κατάσταση στη Λιβύη είναι "δύσκολη" και "συγκεχυμένη" και ότι η Δύση υποτίμησε την ικανότητα του καθεστώτος του Καντάφι να υιοθετεί τακτικές ανταποκρινόμενο στην στρατιωτική επέμβαση της συμμαχίας υπό το ΝΑΤΟ. "Αγανακτώ ιδιαίτερα για την τύχη που προδιαγράφουν για (τον πληθυσμό) της Μισράτα", υπογράμμισε ο Αλέν Ζιπέ, αναφερόμενος στην πολιορκημένη από τις κυβερνητικές δυνάμεις πόλη. "Οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν είναι πάντα ευνοϊκές (...) όμως ένα κανόνι το βλέπεις", προσέθεσε, δείχνοντας να επικρίνει εκ νέου το ΝΑΤΟ όσον αφορά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεών του.
Την ίδια ώρα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωνε ότι η Βρετανία θα αποστείλει στρατιωτικούς συμβούλους στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη. Μια ομάδα "έμπειρων στρατιωτικών" θα ενισχύσει τον βρετανικό διπλωματικό πυρήνα που έχει ήδη δημιουργηθεί εκεί και θα "συμβουλεύει το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο για τον τρόπο βελτίωσης των δομών στρατιωτικής οργάνωσης, των επικοινωνιών και της επιμελητειακής υποστήριξης, όπως και για τους καλύτερους τρόπους διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατρικής αρωγής", σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η αποστολή αυτή "ευθυγραμμίζεται απολύτως με τους όρους της απόφασης 1973 του ΟΗΕ που προβλέπει την προστασία των αμάχων, αλλά αποκλείει οποιαδήποτε δύναμη κατοχής στο λιβυκό έδαφος", επισημαίνει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι στρατιωτικοί αυτοί "δεν θα εμπλακούν στην εκπαίδευση ή τον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών δυνάμεων" και "δεν θα μετάσχουν στην προετοιμασία ή την εκτέλεση επιχειρήσεων του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου", βεβαιώνει το βρετανικό υπουργείο.

Εν τω μεταξύ, σε επείγουσα κατάπαυση του πυρός κάλεσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, από το Βελιγράδι, ενώ τόνισε ότι οι προσπάθειες των Δυτικών για την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι συνιστούν παραβίαση της απόφασης του ΟΗΕ για τη Λιβύη, η οποία δίνει άδεια για χρήση βίας μόνο για την προστασία των αμάχων. "Το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ) δεν όρισε ποτέ ως στόχο μια αλλαγή καθεστώτος στη Λιβύη ή σε άλλη χώρα. Αυτοί που χρησιμοποιούν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να επιτύχουν έναν τέτοιο βίαιο σκοπό παραβιάζουν ανοιχτά την εντολή που δόθηκε από τον ΟΗΕ. Αυτό που επείγει περισσότερο είναι η εξασφάλιση μιας κατάπαυσης του πυρός", σημείωσε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βελιγράδι.
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από ΝΑΤΟ και λιβυκό στρατό
Μαχητικά αεροσκάφη του NATO εξαπέλυσαν σήμερα αεροπορικές επιδρομές στην Τρίπολη και στη Σύρτη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ;όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

"Η πόλη της Τρίπολης και η Σύρτη έγιναν στόχοι βομβαρδισμών από τους σταυροφόρους αποικιοκράτες επιτιθέμενους στην διάρκεια των πρώτων ωρών της Τρίτης", μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαμαχιρίγια.


Πρόσθεσε ότι το NATO βομβάρδισε επίσης την περιοχή αλ Χάμπρα στην πόλη Αζιζία "πριν από λίγο", χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.


Εν τω μεταξύ, δυνάμεις πιστές στον Καντάφι βομβάρδισαν σήμερα την Μισράτα και θύματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, σύμφωνα με μια ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην πόλη.


"Βομβάρδιζαν με πυροβολικό πολύ κοντά, στην περιοχή που βρίσκεται λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, προς τα βορειοδυτικά. Μόλις έφυγα από το νοσοκομείο, όπου διακομίζονταν θύματα", ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία η Ντονατέλα Ροβέρα στο πρακτορείο Reuters.

Εν τω μεταξύ, χθες το απόγευμα, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Καντάφι έριξαν δύο οβίδες πυροβολικού στην πόλη Ντεχίμπα της Τυνησίας στα σύνορα με τη Λιβύη, περίπου 200 χλμ. νότια του κεντρικού μεθοριακού περάσματος Ρας Ζντιρ, όπως δήλωσαν σήμερα αυτόπτες μάρτυρες στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Αυτή είναι η πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η εξέγερση η Λιβύη που η Τυνησία πλήττεται από πυρά με προέλευση τη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με μία στρατιωτική πηγή, δύο οβίδες πυροβολικού χτύπησαν το έδαφος της Τυνησίας την ώρα που οι εξεγερμένοι προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο στη γειτονική χώρα, καταδιωκόμενοι από τον κανταφικό στρατό, που τους σφυροκοπούσε  από τα γύρω υψώματα.

Η Ντεχίμπα βρίσκεται περίπου 30 χλμ. από την πόλη Ναλούτ της Λιβύης, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει δεχθεί σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις πιστές στον Καντάφι δυνάμεις, όπως και η γειτονική πόλη Γέφρεν. Σύμφωνα με τους κατοίκους αυτής της περιοχής, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες 48 ώρες εξαιτίας αυτών των βομβαρδισμών.


Διεθνείς Οργανισμοί και ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση (ΟΙΜ), χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μισράτα ως πολύ επικίνδυνη για τον άμαχο πληθυσμό, λέγοντας πως χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την περιοχή, ενώ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει σήμερα μια τρίτη επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στη Μισράτα, χάρη στη δέσμευση που ανέλαβαν οι βρετανικές αρχές για τη χορήγηση πόρων.
"Είναι πιθανό να πραγματοποιήσουμε μια τρίτη αποστολή σήμερα", διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του OIM Τζέμινι Πάντια. Σύμφωνα με την ίδια, το τρίτο πλοίο που θα επιτρέψει την απομάκρυνση περίπου 1.000 επιπλέον μεταναστών από τους 5.000, που εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι υπό πολύ κακές συνθήκες στην παραλιακή αυτή πόλη, μπορεί να αναχωρήσει σήμερα το βράδυ από το λιμάνι της Βεγγάζης, στην ανατολική Λιβύη, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Οι μετανάστες αυτοί θα μεταφερθούν από το ίδιο πλοίο που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από τον OIM σε δύο επιχειρήσεις από το τέλος της περασμένης εβδομάδας κατά τις οποίες κατέστη δυνατό να απομακρυνθούν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι από τη Μισράτα.
Τη νέα επιχείρηση απομάκρυνσης μεταναστών από την πόλη αυτή, όπου μαίνονται οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Καντάφι και των αντικαθεστωτικών, επέτρεψε νέα χρηματοδότηση από τη βρετανική κυβέρνηση ύψους 1,5 εκατ. στερλινών. Αυτή προσετέθη στις δεσμεύσεις για επιπλέον δωρεές που έχουν γίνει προς τον OIM.

Από την πλευρά της η
Βάλερι Άμος, συντονίστρια της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη Λιβύη, ανέφερε ότι έπειτα από συνομιλίες με το καθεστώς του Καντάφι, έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα επιτραπεί στα Ηνωμένα Έθνη να εγκαθιδρύσουν μια βάση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα. Επίσης η ίδια κάλεσε τις κυβερνητικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός.
Έτσι σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Επισιτισμού (WFP) του ΟΗΕ ανακοίνωσε την έναρξη διανομής τροφίμων μέσω ενός ενός νέου διαδρόμου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη δυτική Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης και της Τρίπολης.
Όπως έγινε γνωστό, οχηματοπομπή οκτώ φορτηγών φορτωμένων με 240 μετρικούς τόνους αλεύρων και υψηλής ενεργειακής αξίας μπισκότων, που επαρκούν για να τραφούν σχεδόν 50.000 άνθρωποι για 30 ημέρες, πέρασαν στο έδαφος της Λιβύης από την Τυνησία την Δευτέρα, ανέφερε σε ανακοινωθέν του ο WFP.
"Καταφέραμε να διανοίξουμε ένα νέο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας στη δυτική Λιβύη", ανέφερε η εκπρόσωπος του WFP Εμίλια Κασέλα σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι: "Ο WFP συντονίζεται με όλα τα μέρη για να διασφαλίσει ότι οι πληγέντες πληθυσμοί αμάχων που χρειάζονται βοήθεια δε θα πεινάσουν, ανεξαρτήτως του ποια από τις εμπόλεμες παρατάξεις ελέγχει την περιοχή όπου βρίσκονται". Τα τρόφιμα θα διανεμηθούν κυρίως σε γυναίκες και παιδιά σε Τρίπολη, Ζιντάν, Γεφρίν, Ναλούτ, Μέζντα, Αλ Ρέιμπα και Αλ Ζαουία διαμέσου της Ερυθράς Ημισελήνου, ανέφερε ο WFP.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΣΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΜΟΣΤΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΣ