Η µέρα της ξεκινά στις πεντέµισι το πρωί.Τα ρούχα των παιδιώνκαι το φαγητό της ηµέρας είναιέτοιµα από το προηγούµενο βράδυ. Ετοιµάζεται και παίρνει τονδρόµο για τη δουλειά. Το πρόγραµµά της περιλαµβάνει εργασία µέχρι το απόγευµα και µετά… ασταµάτητα δροµολόγια. Η Σοφία Παπαγιάννη είναιεργαζόµενη µητέρα τεσσάρωνπαιδιών, του 15χρονου Γιάννη, της 13χρονης Μαριλίνας και των 8χρονων διδύµων Μάριου και Γιώργου. Την Κυριακή γιορτάζει,όπως όλες οιµητέρες στον κόσµο.
Η ελληνίδα µάναπάντως, σύµφωνα µε τιςέρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια,είναι υπερπροστατευτική, ενίοτε και αυστηρή, αλλά διαχρονικά σηκώνειόλα τα βάρη τηςελληνικής οικογένειας και αποτελείτο συνδετικό κρίκο των µελών της.
Η κ. Παπαγιάννη και ο σύζυγός της χώρισαν πριν από λίγα χρόνια – βεβαίως, όπως επισηµαίνει, τηβοηθά και ανταποκρίνεται σε όλες τις γονεϊκές του υποχρεώσεις. «Είµαι σε ένα διαρκές τρέξιµο. Τοπρωί στη δουλειάκαι µετά στα παιδιά. Να τα µεταφέρεις σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών, στις δραστηριότητές τους, ναπαίξεις, να κουβεντιάσεις µαζί τους και όταν φτάσει 10 τοβράδυ η εξάντληση από την κούρασησε κυριεύει»,λέει η 42χρονη µητέρα. Η κούραση όµως δεν είναι µόνοσωµατική αλλά και ψυχική. Μια αγκαλιά των παιδιών αρκεί για να τα ξεχάσει όλα και να χαλαρώσει. «Το βράδυ στο σπίτι µια αγκαλιά τους στα ξαφνικά – χωρίς να έχω κάνει ή επιδιώξει κάτι – µε γεµίζει απόλυτα. Αυτή είναι η ευχαρίστηση µου», λέει χαρακτηριστικά. Οπως αναφέρει, δεν ανήκει στην κατηγορίατης καταναγκαστικής µάνας. ∆εν είναι γαντζωµένη πάνω στα παιδιά της και δεν τους επιβάλλει πράγµατα. Προσπαθεί να τους µάθει πως µέσα από ήρεµη συζήτηση και ορθά επιχειρήµατα λύνονται οι διαφορές. «Τα παιδιά µου έχουν τη ζωή τους, που δεν µοιάζει µε τη δική µου. ∆ενπροσπαθώ να ζήσω µέσα από αυτά. Εκείνα χαράζουν τη δική τους πορεία, εγώ την παρατηρώ και την προσέχω. Κι αυτό σκοπεύω να κάνω και στο µέλλον», λέει και προσθέτειπως η σχέσητης µαζί τους είναι ισότιµη και στηρίζεται στην ειλικρίνεια. Παρ’ όλ’ αυτά, εξηγεί ότι προσπαθεί να µην παραµελεί τον εαυτότης. «Ολόκληρη η ηµέρα είναι ένας αγώνας για τα παιδιά, το βράδυ είναι για µένα», λέει. Οι σύγχρονεςµητέρες, όπωςη κ. Παπαγιάννη, έχουν επωµιστεί πολλαπλούς ρόλους:από τις οικιακές εργασίες στο σπίτι και τη φροντίδα των εξαρτηµένων µελών της οικογένειας – ταοποία εξακολουθούν να αποτελούν γυναικεία υπόθεση – µέχρι τονα ανταποκριθούνστις επαγγελµατικές τους υποχρεώσεις. Οπως εξηγεί η ερευνήτρια του ΕΚΚΕ και διδάκτωρ Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών Λάουρα Μαράτου - Αλιπράντη, η εξισορρόπηση επαγγελµατικής και οικογενειακής ζωής εξακολουθεί να αποτελεί πρόβληµα. «Η ελληνίδαµάνα ανταποκρίνεται, όπωςκαι στο παρελθόν, σε όλες τις ανάγκες. Ανταποκρίνεται µε αυτοθυσία στα µητρικάτης καθήκοντα στο πλαίσιο των αναγκών και των συνθηκών της νέας πραγµατικότητας και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της ελληνικής οικογένειας», λέει και προσθέτει πως η παιδοκεντρικότητα και η υπερπροστασία εξακολουθούν να αποτελούν χαρακτηριστικά και της σύγχρονης ελληνίδας µητέρας.
ΟΛΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ. «Οι Ελληνίδες γίνονται πλέον µητέρες σε µεγαλύτερη ηλικία συγκριτικά µε παλαιότερα. Σήµερα η µέση ηλικία µητρότητας είναι γύρω στα 30 έτη, ενώ στο παρελθόν ήταν τα 24», αναφέρει η κ. Αλιπράντη και συµπληρώνει πως ηµεγάλη ηλικιακήαλλαγή στη µητρότητα συντελέστηκε το 2000, ενώ η µέση ηλικία γάµου αυξάνεται κατά την τελευταία δεκαετία. Σε αυτότο συµπέρασµα κατέληξε και πρόσφατη έρευνα του ΕΚΚΕ, σύµφωνα µε την οποία η αναβολή των αποφάσεων για την απόκτηση παιδιών αποτυπώνεται στην αύξηση τηςµέσης ηλικίαςτεκνοποίησης των γυναικών. Στην περίπτωση της Ελλάδας, µάλιστα, η µέση ηλικία απόκτησης πρώτου παιδιού από 24,1 έτη που ήταν το 1980 αυξήθηκε σε 26,6 έτη το 1995, ενώ το 1999 ανήλθε σε 27,3 χρόνια. Το 2005 οι περισσότερες Ελληνίδες τεκνοποίησαν στα 30-34 τους χρόνια. Αυξητική πορείαστη χώρα σηµειώνει και η µέση ηλικία πρώτου γάµου. Συγκεκριµένα,η µέση ηλικία στις γυναίκες το 1990 διαµορφώθηκε στα 24,7 έτη, ενώ το 2000 ανήλθε στα 26,6 χρόνια. Η αντίστοιχη ηλικία των ανδρών από 24,7 χρόνια το 1990 ανήλθε σε 25,7 το 1995. Σύµφωνα µε την έρευνα, η καθυστέρηση αυτή στονγάµο συνδέεταικαθοριστικά µε τη µείωση των γεννήσεων, αφού µέχρι πρόσφατα η απόκτηση παιδιών και ο γάµος εκλαµβάνονταν ως δύο υψηλά συσχετιζόµενα γεγονότα. Τατελευταία χρόνια, ωστόσο, γίνεται εµφανής η τάση διαχωρισµού τους,καθώς για πολλά ζευγάριαο γάµος δεναποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση παιδιών.
Η εξισορρόπηση επαγγελµατικής και οικογενειακής ζωής ακόµη αποτελεί πρόβληµα
«∆ύσκολο να τα κάνεις όλα»
«Η ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ είναι ένα βαθύ συναίσθηµα, το οποίο δεν περιγράφεται εύκολα ανδεν το έχειςβιώσει. Είναι κάτι ανεπανάληπτο, όπως και η συνέχειά της. Να βλέπεις δηλαδή το παιδί σου να µεγαλώνει και να εξελίσσεται,να φτιάχνει τηδική του οικογένεια».
Η 59χρονηΡούλα Τεκίλογλου είναι µητέρα διδύµων και γιαγιά ενός 10µηνου αγοριού και ενός κοριτσιού δυόµισι µηνών. Οπως παραδέχεται, µε τα παιδιά της υπήρξε προστατευτική, όπως και οι περισσότερες µανάδες της γενιάς της. «Η δική µου γενιά δεν πήρε τόση φροντίδα και προστασία από τους γονείς της, γι’ αυτό θέλησε να βοηθήσει τα παιδιά της» λέει καιεκτιµά πως δενήταν η καλύτερη επιλογή.
Στα 18 της έγινε µητέρα και µόλις τα παιδιά της πήγαν στο νηπιαγωγείο άρχισε ναεργάζεται. «Εκείνη την εποχή δεν µου φαινόταν κάτι δύσκολο. Με ευχαριστούσε και καµάρωνα που µπορούσα να τα καταφέρω. Κοιτάζοντας σήµερα πίσω, καταλαβαίνω ότι δενείναι εύκολο για µία µάνα να τα κάνει όλα. Τότε νόµιζα ότι στερούσα από τον εαυτό µου µόνο τη διασκέδαση. ∆εν ήταν έτσι. Στερείσαι και τις ουσιαστικές στιγµέςτων παιδιών. Εκτιµούσα ότι υπήρχεη ποιότητα, αλλά καθώςήµουν εργαζόµενη δεν υπήρχε η ποσότητα. ∆ιότι ακόµα και στο σπίτι να είσαι, µε τόσες υποχρεώσεις και δουλειές είναι σαν να απουσιάζεις». Παρατηρεί ωστόσο ότι οι σηµερινοί άνδρες βοηθούν περισσότερο στο µεγάλωµα των παιδιών. Ως γιαγιά που έγινε πρόσφατα προσπαθεί να κάνει ό,τι δεν πρόλαβε µε τα παιδιά της. «Και αυτός ο ρόλος έχει ευθύνες αλλά έχεις περισσότερο χρόνο να απολαύσεις τα εγγόνια σου. Είναι ευχαρίστηση και ικανοποίηση να περνάς χρόνο µαζί τους καιτα καλύτερα νοµίζω πως έπονται,όσο εκείνα µεγαλώνουν» παρατηρεί.
.tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΟΣΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΜΟΣΤΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΣ