Contact Tables

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ


 
Τρεις κακουργηματικές κατηγορίες απήγγειλε ο εισαγγελέας εις βάρος των δύο Αφγανών, οι οποίοι συνελήφθησαν την Πέμπτη, κατηγορούμενοι για τη στυγερή δολοφονία του 44χρονου Μανώλη Καντάρη στο κέντρο της Αθήνας.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, η δικογραφία για την υπόθεση διαβιβάστηκε στην Ποινική Δίωξη της Εισαγγελίας, εντός της ημέρας δε, αναμένεται να μεταφερθούν στα δικαστήρια και οι δύο κατηγορούμενοι. Ο εισαγγελέας απήγγειλε εις βάρος τους τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, κατά συναυτουργία, απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία, ληστείας, από την οποία επήλθε θάνατος προσώπου κατά συναυτουργία, καθώς και για τα πλημμελήματα της παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής.


Οι δύο Αφγανοί, μαζί με ένα τρίτο πρόσωπο, πακιστανικής υπηκοότητας, που αναζητείται, κατάφεραν αλλεπάλληλες μαχαιριές στον άτυχο 44χρονο στις 10 Μαΐου, στη συμβολή των οδών Ηπείρου και Γ' Σεπτεμβρίου, με σκοπό να του πάρουν τη βιντεοκάμερα που κρατούσε.


Ο Μ. Καντάρης, κάτοικος της περιοχής, είχε κατέβει από το σπίτι του, προκειμένου να πάρει το αυτοκίνητο για να μεταφέρει την έγκυο γυναίκα του στο μαιευτήριο, καθώς περίμεναν το δεύτερο παιδί τους.
.protothema

Η Σάρα, η Μάρα και το κακό συναπάντημα!

http://www.sigmalive.com/files/imagecache/full_image/files/node_images/5/8/5/194585/hollywood.jpg
Μου είναι, έντονα, ενοχλητικό το Χολυγουντιανό κινηματογραφικό προϊόν. Δεν ομιλώ, μόνον, για τα ποτάμια αίματος που οι παραγωγοί ταινιών στο Χόλυγουντ συνεχώς μας διαφημίζουν ότι χύνονται στους δρόμους των Αμερικανών πόλεων είτε μεταξύ των αναρίθμητων κακοποιών τους, είτε μεταξύ αστυνομικών και γκάγκστερς και με κάνουν να πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στο σύνολό τους είναι άντρο δολοφόνων, ληστών, απαγωγέων, βιαστών κλπ., αλλά και κάτι άλλο!..
Αναφέρομαι στα ονοματάκια των ηρώων των ταινιών αυτών και πάντοτε, εννοείται, των «καλών».
Δεν υπάρχει, λοιπόν, «καλός» ήρωας των ταινιών αυτών που να μην ακούει σε Εβραϊκό ονοματάκι. Εχω πάθει ψύχωση με τους Μπεν, Ντάβιντ, Ελάϊα, Τζέρεμυ, Τζόζεφ και δεν συμμαζεύεται.
Εχω, επίσης, πάθει ψύχωση με τα ονοματάκια των εναρέτων κυριών, που πρωταγωνιστών στις ίδιες ταινίες. Δεν υπάρχει «καλή» που να μην ακούει στο όνομα Σάρα ή Ρεβέκα, ή Τζούντιθ, ή Εσθήρ και όποιο άλλο όνομα Εβραϊκής… ιθαγένειας.
Και μοιραία έχω αρχίσει να πιστεύω, φίλοι μου, ότι όλοι, μα όλοι, οι Αμερικανοί και οι Αμερικανίδες είναι Εβραίοι και Εβραίες. Ή τουλάχιστον ότι είναι «Φαν», όπως λέμε, της συγκεκριμένης Φυλής.
Μην με νομίσετε υποχόνδριο. Προς Θεού. Για παρακολουθήστε το «σύμπτωμα» αυτό στις περί ων ο λόγος ταινίες και θα συμφωνήσετε. Ονόματα όπως Μπιλ, Τζον, Τζώρτζ ή Ελεν, Μαίρη για τους άνδρες και τις γυναίκες πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες, αντιστοίχως, έχουν εκλείψει πλήρως στα κινηματογραφικά προϊόντα του Χόλυγουντ.
Αρα; Αρα, απλούστατα, το Χόλυγουντ και ολόκληρες οι ΗΠΑ εβραιοκρατούνται όπως είχε πει και ο μακαρίτης Μάρλον Μπράντο – και γι’ αυτό τον «έφαγαν»!..
Σ.Ζ.
Ε.Ω

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Κατάληψη από ΕΚΑΒ


Κατάληψη στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας πραγματοποίησαν χθες εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, ενώ νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο.
Οι εργαζόμενοι του Κέντρου έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας από τη Δευτέρα 4 Απριλίου, καθώς δεν έχουν πληρωθεί τις υπερωρίες των τελευταίων 4 μηνών και τις αποζημιώσεις εκτός έδρας για το 2010.
Χθες αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τους υφυπουργούς Υγείας Μ. Τιμοσίδη και Χ. Αηδόνη, οι οποίοι τους διαβεβαίωσαν ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα του Δεκεμβρίου 2010 και του Ιανουαρίου 2011.

Nέες απεργιακές κινητοποιήσεις ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ



Με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις επανέρχονται οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Πετρελαίων από τις 19 έως τις 22 Μαΐου για τον «εργασιακό μεσαίωνα» που προσπαθεί να επιβάλει η διοίκηση του Ομίλου.
Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ τονίζουν ότι δεν διαπραγματεύονται την υγεία και την ασφάλειά τους, γι' αυτό και προχωρούν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.
Στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ αναφέρουν επίσης ότι τα αστρονομικά επιδόματα που πολλοί υποστηρίζουν ότι παίρνουν, δεν ισχύουν. 

Καμίνης: Οι μετανάστες, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αθήνας

Ο δήμαρχος Αθηναίων στη διακομματική επιτροπή της Βουλής.
Το μεταναστευτικό είναι «το υπ' αριθμόν 1» πρόβλημα της Αθήνας είπε σήμερα στη Βουλή ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

«Αν δεν καταφέρουμε να απαντήσουμε, δεν θα μπορέσουμε ταυτόχρονα να ασκήσουμε πολιτική ανάταξης της πρωτεύουσας, που περνά βαθύτατη κρίση», είπε μιλώντας στη διακομματική επιτροπή για τη μελέτη του μεταναστευτικού ζητήματος.

Ο δήμαρχος της Αθήνας σημείωσε ότι διαπιστώνεται «προϊούσα δημογραφική κατάπτωση στο Κέντρο, κάτι που αναμένεται να καταγραφεί και από τη διενεργούμενη απογραφή, με αποτέλεσμα τα πιο δυναμικά στοιχεία του πληθυσμού, καθώς και επιχειρήσεις να εγκαταλείπουν τα κέντρο της πόλης».

Σε ερωτήσεις των βουλευτών Θ. Νάκου, Ν. Ζωΐδη, Αδ. Γεωργιάδη, Χρ. Μαγκούφη, Παντ. Οικονόμου, Ν. Παπακωνσταντίνου, Ηρούς Διώτη και Αγγ. Μανωλάκη, ο δήμαρχος Αθηναίων ήταν σαφής:

«Τα πογκρόμ μπορεί να δίνουν σε μερικούς την αίσθηση της ασφάλειας, αλλά είναι κακό προηγούμενο, αφού δεν λύνεται το πρόβλημα με ανακύκλωση της βίας, η οποία τότε θα εξαπλωθεί κατά τρόπο ανεξέλεγκτο».

Επανέλαβε για πολλοστή φορά, ότι το μεταναστευτικό δεν είναι μόνον αστυνομικό πρόβλημα, όπως το θέμα της ασφάλειας δεν θα το λύσει ο Δήμος Αθηναίων, ενώ παραδέχθηκε ότι έχει δημιουργηθεί εσφαλμένη εντύπωση και αυξημένες προσδοκίες για το ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας, για την οποία είπε ότι εντονότατα προβληματίζεται για τον προσανατολισμό που πρέπει να έχει.

Στην επισήμανση πάντως του βουλευτή του ΛΑΟΣ Θανάση Πλεύρη για την ανάγκη αντικινήτρων για να μη προτιμάται η χώρα μας από τους μετανάστες, με συγκεκριμένη αναφορά στα συσσίτια του Δήμου, ο κ. Καμίνης απάντησε ότι «τα συσσίτια δεν συνιστούν φιλανθρωπία, αλλά απλά προτιμώ να ταΐσω κάποιον αντί να τον αφήσω να πάει να ληστέψει».

Διαχωρίζοντας τους μετανάστες στους νόμιμους ή τους επί χρόνια εγκατεστημένους και διατεθειμένους να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία και τους παράνομους, οι οποίοι για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να πάνε σε κάποια άλλη χώρα την Ευρώπης, ο δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι τάχιστα πρέπει να δημιουργηθούν τα Κέντρα Φιλοξενίας και να μοιραστούν σε όλη τη χώρα, έως ότου απελαθούν στην πατρίδα τους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Καμίνης ήταν της γνώμης, ότι εκτός από τον αναγκαίο επιμερισμό των δαπανών με τους ευρωπαίους εταίρους μας, θα απαιτείτο ένα σχέδιο Μάρσαλ προς τις χώρες από τις οποίες προέρχονται τα μεταναστευτικά κύματα, ενώ είπε ότι θα συζητούσε υπό προϋποθέσεις και εφόσον ετίθετο ως ζήτημα πλήρους αντιμετώπισης, το ενδεχόμενο της ποσόστωσης του αριθμού των μεταναστών.

Επανέλαβε τις ήδη γνωστές θέσεις του για καταγραφή των άδειων σπιτιών και καταστημάτων, που νοικιάζονται υπό απάνθρωπες συνθήκες σε μετανάστες, για τη μετουσίωση σε φοιτητικές κατοικίες άδειων ξενοδοχείων του κέντρου, που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι φοιτητικές εστίες με την έννοια και της απόλαυσης ασύλου.

Προ των πυλών, θεώρησε ότι υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που θα ετοιμάσει ομάδα εργασίας που έχει ο ίδιος συστήσει και θα καταθέσει υπό τη μορφή νομοσχεδίου προς δημόσια διαβούλευση για τον εξορθολογισμό των διαδηλώσεων, ώστε και το συνταγματικό δικαίωμα να κατοχυρώνεται, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών στην ελεύθερη μετακίνηση να μην καταπατώνται.

Επανέλαβε ότι διαφωνεί με την ιδέα του ενός μεγάλου τεμένους που μπορεί να μετατραπεί σε σύμβολο ή γκέτο, αλλά συμφωνεί με τη δημιουργία πολλών μικρών, αλλά εν πάση περιπτώσει, αφού δεν υπήρξε αυτός ο σχεδιασμός, να γίνει το ταχύτερο το τέμενος στο Βοτανικό.

Για το παραεμπόριο, ο κ. Καμίνης είπε ότι έχει κάπως βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να καταστεί αποτελεσματική η επιτήρηση έξω από τη Νομική και την ΑΣΟΕΕ, λόγω ακριβώς του ασύλου, στο οποίο εντός των σχολών καταφεύγουν οι μικροπωλητές, όταν βλέπουν όργανα της Αστυνομίας ή της Δημοτικής Αστυνομίας.

Πάντως, παραδέχθηκε ότι στην προσπάθεια νοικοκυρέματος των οικονομικών του Δήμου έχει γενικότερα προβλήματα, αφού λόγω της κρίσης και της αυξημένης τάσης να μην πληρώνονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, το πρώτο τρίμηνο του 2011 οι εισπράξεις των τελών έχουν μειωθεί κατά 20%.

Αχμαντινετζάντ: Κρατούσαν καιρό τον Μπιν Λάντεν

Ο πρόεδρος του Ιράν, στο βάθος δεξιά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην κρατική τηλεόραση.
Οι ΗΠΑ κρατούσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν «για αρκετό καιρό», πριν αποφασίσουν να τον σκοτώσουν «για λόγους εσωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
«Έχω ακριβείς πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Μπιν Λάντεν είχε συλληφθεί από τον αμερικανικό στρατό εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα (...) και μετά αποφάσισαν να τον σκοτώσουν», ανέφερε ο Αχμαντινετζάντ σε συνέντευξή του στην ιρανική τηλεόραση.
Δεν δήλωσε όμως ποιες είναι οι πηγές των πληροφοριών του.
«Τον αρρώστησαν, και ενώ ήταν άρρωστος, τον σκότωσαν», πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος, κατηγορώντας τον ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα ότι έλαβε την απόφαση αυτή για εκλογικούς λόγους.
«Ο Αμερικανός πρόεδρος το έκανε αυτό για λόγους εσωτερικής πολιτικής, με άλλα λόγια οι Αμερικανοί σκότωσαν τον Μπιν Λάντεν για την εξασφάλιση της επανεκλογής του κ. Ομπάμα», τόνισε.
Ο Αχμαντινετζάντ κατηγόρησε τέλος την Ουάσιγκτον ότι «επιδιώκει τώρα να αντικαταστήσει τον Μπιν Λάντεν με κάποιον άλλον» στην ηγεσία της Αλ Κάιντα.

«Ντομινίκ παραιτήσου»



Ενισχύονται οι πιέσεις προς τον Ντομινίκ Στρος-Καν να παραιτηθεί από τη θέση του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς ετοιμάζεται για μια δύσκολη δικαστική μάχη στις Ηνωμένες Πολιτείες.Την ίδια ώρα, στη Γαλλία, σοκαρισμένη η κοινή γνώμη αλλά και μέλη του σοσιαλιστικού κόμματος, εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο κάλυψης της δικαστικής υπόθεσης από τα μέσα ενημέρωσης καθώς και για το αμερικανικό δικαστικό σύστημα, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να καταδικάσει «σε απευθείας σύνδεση» τον κατηγορούμενο, πριν ακόμη δικαστεί.

Ζητούν να παραιτηθεί
Η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ του ζήτησε να ξανασκεφτεί τη θέση του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ στην Ισπανία, η ομόλογός της Ελενα Σαλγάδο, εξέφρασε την υποστήριξή της στο «θύμα» της υπόθεσης, την καμαριέρα του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου που κατηγόρησε τον Στρος-Καν για απόπειρα βιασμού, αν βέβαια όσα η 32χρονη ισχυρίζεται, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το ΔΝΤ, πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασίσει να τον απομακρύνει από το τιμόνι.

Αντιμέτωπος με 7 κατηγορίες στο σεξουαλικό σκάνδαλο που είναι πιθανό να οδηγήσει και στην πολιτική του κατάρρευση, ο Ντομινίκ Στρος-Καν πέρασε την τρίτη του νύχτα στη φυλακή, αρνούμενος τις κατηγορίες που τον βαρύνουν.Θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου ξανά στις 20 Μαίου.

Μαζί του ο Γιούνκερ

Δίπλα του πάντως, βρίσκεται σίγουρα ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,  ο οποίος τον χαρακτήρισε «στενό φίλο». «Είμαι πολύ λυπημένος και αναστατωμένος. Δεν μου άρεσαν οι εικόνες που είδα στην τηλεόραση», επισήμανε. Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, χαρακτήρισε από την πλευρά της εξαιρετικά δύσκολη τη θέση του Στρος-Καν, ο οποίος μέχρι το περασμένο Σάββατο είχε πολλές πιθανότητες να νικήσει τον Νικολά Σαρκοζί στις εκλογές του 2012, αν κατέβαινε στις εκλογές ως υποψήφιος των Σοσιαλιστών.

Ο Λευκός Οίκος
Πάντως ο Λευκός Οίκος, διά του εκπροσώπου του Τζέι Κάρνεϊ, ανακοίνωσε ότι το ΔΝΤ μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του και να εκπληρώνει την αποστολή του στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομίας, παρά τις κατηγορίες για τέλεση σεξουαλικού εγκλήματος από τον εκτελεστικό
γενικό διευθυντή του.

Στο νοσοκομείο 15χρονη μαθήτρια μετά τον ξυλοδαρμό της λόγω Facebook! (Νεότερη ενημέρωση)

Στο νοσοκομείο 15χρονη μαθήτρια μετά τον ξυλοδαρμό της λόγω Facebook! (Νεότερη ενημέρωση)

φωτο αρχείου

 Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το 15χρονο κορίτσι που...
... εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε άσχημη σωματική αλλά και ψυχολογική κατάσταση, ήρθε σε αντιπαράθεση μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων στο Facebook με ανήλικη από την Αθήνα, η οποία φέρεται να έδωσε εντολή σε φίλη της στον Πύργο να την "περιποιηθεί".
Μάλιστα οι πληροφορίες του iliatora.gr αναφέρουν πως από ένα σημείο και μετά οι 2 κοπέλες και ο 13χρονος καλούσαν τη φερόμενη ως βασική επιτιθέμενη να σταματήσει να χτυπά το θύμα...

Όπως μας ενημέρωσε πριν από λίγο η διοικήτρια του νοσοκομείου Πύργου Ελένη Σιουρούνη, η 15χρονη κοπέλα φέρει βαριές κακώσεις στα άκρα, αλλά ευτυχώς όχι κατάγματα όπως ανέφεραν οι αρχικές πληροφορίες. Επιβεβαιώνεται πως φέρει δαγκωματιά, όπως επίσης μώλωπες και εκδορές.

Η 15χρονη κοπέλα θα υποβληθεί σε αξονική και σε ιατροδικαστική εξέταση.

Η αρχική ενημέρωση από το iliatora.gr στις 21:29 (16/5)

Στα άκρα έφτασε η "κόντρα" μεταξύ ανήλικων μαθητριών του Πύργου, που ξεκίνησε μέσα από τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Το βράδυ της Κυριακής τρεις 15χρονες μαθήτριες μαζί με τον 13χρονο αδελφό της μιας εξ αυτών, επιτέθηκαν σε συνομίλικη συμμαθήτρια τους στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανάσιου Πύργου και τη χτύπησαν σε βαθμό που να της προκαλέσουν ως και κατάγματα στο χέρι και στο πόδι(σ.σ. όπως προαναφέραμε, αυτή η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε τελικά, επρόκειτο περί βαριών κακώσεων, όχι όμως καταγμάτων). Αιτία της επίθεσης φαίνεται πως ήταν η αντιπαράθεση με διάφορα σχόλια που είχε προηγηθεί μεταξύ των μαθητριών στο Facebook....

Σύμφωνα με πληροφορίες του iliatora.gr από αστυνομικές πηγές, μόλις οι δύο μαθήτριες είδαν το θύμα ειδοποίησαν την τρίτη συμμαθήτρια τους, αλβανικής καταγωγής, η οποία έσπευσε στο σημείο μαζί με τον αδελφό της και όλοι μαζί επιτέθηκαν στην 15χρονη. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αλβανικής καταγωγής μαθήτρια φέρεται όχι μόνο να χτύπησε αλλά και να... δάγκωσε (!) το θύμα.

H τραυματισμένη μαθήτρια διεκομίσθη και νοσηλεύεται στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου του Πύργου ενώ οι ανήλικοι δράστες συνελήφθησαν, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και μετά τον όρισμο τακτικής δικάσιμου αφέθησαν ελεύθεροι.

//iliatora.
elefterifoni

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

John Wu: ΕΝΑΣ ΡΑΠΕΡ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΥΜΝΩΔΟΥΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

John Wu:ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ - ΚΑΙ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ



Το παλικάρι είναι ο Κύπριος rapper Γιάννος Wu, (John Wu), γνωστός και ως Mastermind.

Από την συνέντευξή του στο HIP HOP gr. Ολόκληρη η συνέντευξη ΕΔΩ
- Ο δίσκος σου "Αόρατος Πόλεμος" είχε πολύ πρωτότυπο στίχο. Μιλούσε για την θρησκεία, τον Ιησού Χριστού και την παγκοσμιοποίηση. Γιατί διάλεξες αυτή τη θεματολογία;
Το γεγονός ότι είμαι Κινεζοκυπριακής καταγωγής, εξού και το επίθετο Wu (δεν το έχω κλέψει), έχω μεγαλώσει επηρεαζόμενος από δυο διαφορετικές θρησκείες και κουλτούρες και από μικρός άρχισα να ψάχνω και να μελετώ όλες τις θρησκείες, φιλοσοφία και θεωρίες για να βρω από μόνος μου αν είναι πραγματικά από τον Θεό, αν υπάρχει τελικά θεός και πιο είναι το νόημα της ύπαρξης μας σ' αυτόν το κόσμο. Μετά από χρόνια έρευνας κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μόνο η αγία γραφή είναι πραγματικά από το Θεό και ότι υπάρχει και μια οργανωμένη προσπάθεια κάποιων σκοτεινών δυνάμεων και μυστικών οργανώσεων να προετοιμάσουν την νέα τάξη πραγμάτων η οποία έχει σαν τελικό στόχο την έλευση του αντίχριστου και το χάραγμα όλων των ανθρώπων με το σφράγισμα του διάβολου. Όλα αυτά είναι προφητευμένα στην Αγία Γραφή και μπορεί σε κάποιους να φαίνονται παράξενα και παράλογα όλα αυτά άλλα έτσι έχουν τα πράγματα και αυτές τις εμπειρίες και γνώσεις μου ήθελα να εκφράσω μέσα από τους στίχους μου.
- Το ραπ συνήθως μας έχει συνηθίσει σε πιο ωμούς στίχους. Δε φοβήθηκες μήπως σε χαρακτηρίσουν "παιδί του κατηχητικού";
Πιστεύω ο χαρακτηρισμός αυτός είναι έκτος πραγματικότητας. Ποτέ δεν ήμουν παιδί του κατηχητικού μάλλον θα έλεγα ακριβώς το αντίθετο. Είμαι 27 ετών και μέχρι τα 24 μου ζούσα μια εντελώς άσωτη ζωή, μέχρι που ανακάλυψα τον θεό, βρήκα την αλήθεια που για χρονιά έψαχνα και μετά από κάποια συνταρακτικά θαύματα που έκανε ο θεός στην ζωή μου βλέποντας ότι για χρονιά έψαχνα να τον βρω, αποφάσισα να αλλάξω τρόπο ζωής και μέσα από την μουσική να λέω μόνο πράγματα αληθινά και όχι μάταια.
- Ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα που θες να περάσεις στους ακροατές σου;
Ότι ζούμε στις έσχατες μέρες, τα πάντα είναι σχεδόν διεφθαρμένα και κάπου πρέπει να ξυπνήσουμε, να ξεφύγουμε από τον υλισμό και όλα τα μάταια που μας περιτριγυρίζουν και να επιστρέψουμε στο θεό, γιατί μόνο κοντά του μπορούμε να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι και να σωθούμε τη μέρα της κρίσεως.
Άλλη συνέντευξή του ΕΔΩ

/redskywarning

 

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

H CIA διατηρούσε κρησφύγετο δίπλα στην κατοικία που βρισκόταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν


Mυστικό κρησφύγετο στην πόλη Αμποταμπάντ του Πακιστάν διατηρούσε η CIA, από όπου κατασκόπευε επί μακρό χρονικό διάστημα τις κινήσεις του ηγέτη της Αλ Κάϊντα Οσάμα μπιν Λάντεν.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post», ένας μικρός αριθμός πρακτόρων της CIA είχε εγκατασταθεί μυστικά και παρακολουθούσε για αρκετούς μήνες την έπαυλη όπου είχε καταφύγει ο Άραβας τρομοκράτης, συλλέγοντας πληροφορίες για τον ίδιο και τους συντρόφους του.


Ετοίμαζε επιθέσεις στις ΗΠΑ Η Αλ Κάιντα
Έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοικία που διέμενε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν δείχνουν ότι η Αλ Κάιντα σχεδίαζε επιθέσεις σε σιδηροδρομικές γραμμές των ΗΠΑ την ημέρα της επετείου του του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έστειλε χθες ειδοποίηση στους ομοσπονδιακούς εταίρους του, στις ομόσπονδες Πολιτείες, σχετικά με σχέδιο της Αλ Κάιντα για επιθέσεις στο αμερικανικό σιδηροδρομικό δίκτυο» επισήμανε ο Ματ Τσάντλερ, εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Τον Φεβρουάριο του 2010 η Αλ Κάιντα σχεδίαζε τρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον τρένων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μη συγκεκριμένες περιοχές, την ημέρα της 10ης επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου 2001» αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με μια πηγή, η πληροφορία αυτή προέρχεται από έγγραφα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και DVD που κατασχέθηκαν στη διάρκεια της αμερικανικής επιχείρησης στο Πακιστάν, στην οποία σκοτώθηκε ο Μπιν Λάντεν.

Η Αλ Κάιντα, στα έγγραφα αυτά επισήμαινε πως μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο μια φορά και ανέφερε πως τα νέας τεχνολογίας τρένα διαθέτουν ειδικό σύστημα φρένων που σημαίνει ότι ακόμα και αν εκτροχιάζονταν δεν είναι απαραίτητο ότι θα ανατρέπονταν.

Αξιωματούχος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσε πως τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοικία του Μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ αποκαλύπτουν τη φιλοδοξία της οργάνωσης να πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες με ευρείας κλίμακας επιθέσεις σε μεγάλες πόλεις και σε σημαδιακές ημερομηνίες, όπως επέτειοι και εθνικές εορτές.

Οι Ειδικές Δυνάμεις του αμερικανικού στρατού τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Δευτέρας εισέβαλαν στο κτιριακό συγκρότημα στην πόλη Αμποταμπάντ 60 χιλιόμετρα βόρειο-ανατολικά της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ και εκτέλεσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και άλλους τρεις συνεργάτες του.

Η επιχείρηση κατασκοπίας του Μπιν Λάντεν, ήταν τμήμα ενός ευρύτερου πλάνου εποπτείας που βρισκόταν σε διεκπεραίωση από τις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και στόχευε στον εντοπισμό του ηγέτη της Αλ Κάϊντα.
Εφόσον αυτό θα συνέβαινε τότε ο η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα θα απευθυνόταν στο Κογκρέσο και θα ζητούσε την έγκριση ειδικού κονδυλίου για να χρηματοδοτήσει την επιχείρηση που θα απέφερε, όπως και έγινε, το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Καθώς περνούν οι μέρες από την επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού στο κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν που οδήγησε στο θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάϊντα, όλο και περισσότερες λεπτομέρειες έρχονται στην επιφάνεια μέσω ανώνυμων διαρροών, για να δώσουν μια εικόνα των γεγονότων που χωρίς να διαψεύδει, αφήνει πολλά ανοιχτά ερωτήματα για την ακρίβεια των επίσημων στοιχείων που δημοσιοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση.

Πληροφορίες που προέρχονται από δύο πηγές που έχουν πρόσβαση στα επίσημα στοιχεία, αποκαλύπτουν ότι τελικά μόνον ο ένας από τους τέσσερις στόχους της επιχείρησης που έχασαν τη ζωή τους, προέβαλλε αντίσταση ανταλλάσσοντας πυρά με την ομάδα εισβολής.

Επίσης επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι ο ίδιος ο Οσάμα δεν ήταν οπλισμένος και ούτε απείλησε τους Αμερικανούς κομάντο, όταν βρέθηκαν μπροστά του.

Σύμφωνα με τις δύο πηγές, η χρονολογική εξέλιξη της επιχείρησης είχε την ακόλουθη σειρά.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Η ομάδα εισβολής των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, αφού κατάφερε στο σκοτάδι, να εισχωρήσει αρχικά στο εσωτερικό της έπαυλης, όπου κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν, βρέθηκε στο δωμάτιο των ξένων στο ένα από τα δύο κτιριακά συγκροτήματα των εγκαταστάσεων.

Εκεί δέχθηκε για πρώτη φορά εχθρικά πυρά.

Καθώς προχώρησαν οι αμερικανοί κομάντος προς το εσωτερικό ανταπέδωσαν τα πυρά και σκότωσαν έναν άνδρα που βρισκόταν στον ξενώνα.

Αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για τον Αλ-Κουάουιτι, αγγελιοφόρο του Οσάμα, τον οποίο γνώριζαν καλά οι μυστικές υπηρεσίες και τον παρακολουθούσαν για μήνες, προκειμένου να εντοπίσουν τον Μπιν Λάντεν.

Μετά την εκτέλεση του Κουάουιτι οι άντρες των ειδικών δυνάμεων προχώρησαν στο εσωτερικό του τμήματος της κύριας κατοικίας που εκτεινόταν σε τρία επίπεδα.

Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με άλλον άνδρα, που κρατούσε τα χέρια πίσω από την πλάτη.

Νομίζοντας ότι οπλοφορεί έστρεψαν τα πυρά εναντίον του και τον σκότωσαν.

Αναγνωρίστηκε ότι ήταν ο αδελφός του Αλ-Κουαουϊτί, ενώ οι Αμερικανοί βρήκαν όπλα κοντά στο σώμα του.

Στη συνέχεια οι καταδρομείς του αμερικανικού στρατού ανέβηκαν τις σκάλες.

Καθώς ανέβαιναν ένας άνδρας εμφανίστηκε να βγάζει τα χέρια του από μια είσοδο και μετά κρέμασε το σώμα του από ένα μπαλκόνι.

Οι άντρες της ομάδας εισβολής πίστεψαν ότι επρόκειτο για τον Οσάμα μπιν Λάντεν και τον πυροβόλησαν μία φορά.

Ο άντρας δέχθηκε τη βολή και στη συνέχεια οπισθοχώρησε στο δωμάτιο από το οποίο είχε κινηθεί.

Οι Αμερικανοί κινήθηκαν αστραπιαία προς τον τρίτο όροφο και όρμησαν στο δωμάτιο, στο οποίο είχε καταφύγει ο άντρας που είχαν πυροβολήσει.

Την ώρα που έμπαιναν στο χώρο σπρώχτηκαν από μια γυναίκα. Η γυναίκα, που τώρα πιστεύεται ότι ήταν κάποια από τις συζύγους του Λάντεν, πυροβολήθηκε στο μηρό.

Αφού την πυροβόλησαν, οι καταδρομείς, την έκαναν στην άκρη.

Το τι ακριβώς έκανε τότε ο Μπιν Λάντεν και πως αντέδρασε όταν οι Αμερικανοί όρμησαν στο δωμάτιό του και πυροβόλησαν τη γυναίκα του δεν έχει εξακριβωθεί.

Και οι δύο πηγές πάντως συμφωνούν ότι ανεξάρτητα με το τι ακριβώς συνέβη, οι καταδρομείς δεν περίμεναν να διαπιστώσουν αν και πως θα αντιδράσει και αμέσως του έριξαν τη θανάσιμη βολή.

Πιστοί στον Καντάφι οι αρχηγοί των φυλών της Λιβύης πρότειναν αμνηστία σε όλους για να σταματήσει ο εμφύλιος

Μετά το τέλος της Εθνικής Διάσκεψης των λιβυκών φυλών, οι συμμετέχοντες τόνισαν σε κοινή τους ανακοίνωση πως επιθυμούν να «εργαστούν για τη θέσπιση νόμου περί γενικής αμνηστίας που θα περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους και εκείνους που συμμετείχαν στην ένοπλη εξέγερση κατά του καθεστώτος Καντάφι».

Η γενική αμνηστεία «θα ανοίξει το δρόμο προς την ειρήνη και την συγχώρεση» προστίθεται στην ανακοίνωση, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Ο εκπρόσωπος του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, Μούσα Ιμπραχίμ δήλωσε πως στη διάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις φυλές όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί.

Στην ανακοίνωση, οι αρχηγοί των φυλών αναφέρονται στους αντικαθεστωτικούς ως «προδότες» και δεσμεύονται να μην εγκαταλείψουν τον Καντάφι.

Στα τέλη Απριλίου, οι αρχηγοί ή οι εκπρόσωποι 61 φυλών της Λιβύης είχαν εκφράσει τη βούλησή τους να οικοδομήσουν μια «ενωμένη Λιβύη» όταν «φύγει ο δικτάτορας Καντάφι», όπως έγραφαν τότε σε ανακοίνωση τους από την Βεγγάζη προπύργιο των αντικαθεστωτικών.

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Καντάφι εκτόξευσαν σήμερα πολλές οδίβες, οι οποίες έπεσαν στη γειτονική Τυνησία καθώς μάχες έχουν ξεσπάσει κοντά στα σύνορα των δύο χωρών μεταξύ των κυβερνητικών στρατιωτών και των εξεγερμένων.

Στη συνοριακή πόλη Ντεχίμπα εκκενώθηκαν σχολεία και οι κάτοικοι έτρεξαν να κρυφτούν σε καταφύγια, καθώς η πόλη τους έχει δεχθεί αλλεπάληλα χτυπήματα τις τελευταίες εβδομάδες από οβίδες εξαιτίας των συνεχιζόμενων μαχών μεταξύ των εξεγερμένων και των κυβερνητικών δυνάμεων για τον έλεγχο του μεθοριακού περάσματος Ντεχίμπα-Ουαζίν, μέσω του οποίου οι εξεγερμένοι έχουν πρόσβαση στην περιοχή
των Δυτικών Ορέων.

Παρόλο που οι αντικυβερνητικές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους το συγκεκριμένο μεθοριακό πέρασμα, οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν καταλάβει ένα μεγαλύτερο λίγο πιο βόρεια.

Περισσότεροι από 30.000 Λίβυοι πρόσφυγες έχουν περάσει από τα Δυτικά Ορη στην Τυνησία και πολλοί από αυτούς έχουν βρει καταφύγιο στα σπίτια των κατοίκων.

Νέο κύμα προσφύγων, επίσης, από τη Λιβύη έφτασε στη διάρκεια της νύχτας στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

Δύο σκάφη με 842 επιβάτες έφτασαν συνοδευόμενα από την ιταλική ακτοφυλακή στο λιμάνι του νησιού.

Οι πρόσφυγες οδηγήθηκαν σε κέντρα υποδοχής.

Ελληνίδα µάνα είναι µόνο µία

Η Σοφία Παπαγιάννη,  µητέρα τεσσάρων  παιδιών, στη  φωτογραφία µε τα  8χρονα δίδυµα Μάριο  και Γιώργο


Η µέρα της ξεκινά στις πεντέµισι το πρωί.Τα ρούχα των παιδιώνκαι το φαγητό της ηµέρας είναιέτοιµα από το προηγούµενο βράδυ. Ετοιµάζεται και παίρνει τονδρόµο για τη δουλειά. Το πρόγραµµά της περιλαµβάνει εργασία µέχρι το απόγευµα και µετά… ασταµάτητα δροµολόγια. Η Σοφία Παπαγιάννη είναιεργαζόµενη µητέρα τεσσάρωνπαιδιών, του 15χρονου Γιάννη, της 13χρονης Μαριλίνας και των 8χρονων διδύµων Μάριου και Γιώργου. Την Κυριακή γιορτάζει,όπως όλες οιµητέρες στον κόσµο.

Η ελληνίδα µάναπάντως, σύµφωνα µε τιςέρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια,είναι υπερπροστατευτική, ενίοτε και αυστηρή, αλλά διαχρονικά σηκώνειόλα τα βάρη τηςελληνικής οικογένειας και αποτελείτο συνδετικό κρίκο των µελών της.

Η κ. Παπαγιάννη και ο σύζυγός της χώρισαν πριν από λίγα χρόνια – βεβαίως, όπως επισηµαίνει, τηβοηθά και ανταποκρίνεται σε όλες τις γονεϊκές του υποχρεώσεις. «Είµαι σε ένα διαρκές τρέξιµο. Τοπρωί στη δουλειάκαι µετά στα παιδιά. Να τα µεταφέρεις σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών, στις δραστηριότητές τους, ναπαίξεις, να κουβεντιάσεις µαζί τους και όταν φτάσει 10 τοβράδυ η εξάντληση από την κούρασησε κυριεύει»,λέει η 42χρονη µητέρα. Η κούραση όµως δεν είναι µόνοσωµατική αλλά και ψυχική. Μια αγκαλιά των παιδιών αρκεί για να τα ξεχάσει όλα και να χαλαρώσει. «Το βράδυ στο σπίτι µια αγκαλιά τους στα ξαφνικά – χωρίς να έχω κάνει ή επιδιώξει κάτι – µε γεµίζει απόλυτα. Αυτή είναι η ευχαρίστηση µου», λέει χαρακτηριστικά. Οπως αναφέρει, δεν ανήκει στην κατηγορίατης καταναγκαστικής µάνας. ∆εν είναι γαντζωµένη πάνω στα παιδιά της και δεν τους επιβάλλει πράγµατα. Προσπαθεί να τους µάθει πως µέσα από ήρεµη συζήτηση και ορθά επιχειρήµατα λύνονται οι διαφορές. «Τα παιδιά µου έχουν τη ζωή τους, που δεν µοιάζει µε τη δική µου. ∆ενπροσπαθώ να ζήσω µέσα από αυτά. Εκείνα χαράζουν τη δική τους πορεία, εγώ την παρατηρώ και την προσέχω. Κι αυτό σκοπεύω να κάνω και στο µέλλον», λέει και προσθέτειπως η σχέσητης µαζί τους είναι ισότιµη και στηρίζεται στην ειλικρίνεια. Παρ’ όλ’ αυτά, εξηγεί ότι προσπαθεί να µην παραµελεί τον εαυτότης. «Ολόκληρη η ηµέρα είναι ένας αγώνας για τα παιδιά, το βράδυ είναι για µένα», λέει. Οι σύγχρονεςµητέρες, όπωςη κ. Παπαγιάννη, έχουν επωµιστεί πολλαπλούς ρόλους:από τις οικιακές εργασίες στο σπίτι και τη φροντίδα των εξαρτηµένων µελών της οικογένειας – ταοποία εξακολουθούν να αποτελούν γυναικεία υπόθεση – µέχρι τονα ανταποκριθούνστις επαγγελµατικές τους υποχρεώσεις. Οπως εξηγεί η ερευνήτρια του ΕΚΚΕ και διδάκτωρ Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών Λάουρα Μαράτου - Αλιπράντη, η εξισορρόπηση επαγγελµατικής και οικογενειακής ζωής εξακολουθεί να αποτελεί πρόβληµα. «Η ελληνίδαµάνα ανταποκρίνεται, όπωςκαι στο παρελθόν, σε όλες τις ανάγκες. Ανταποκρίνεται µε αυτοθυσία στα µητρικάτης καθήκοντα στο πλαίσιο των αναγκών και των συνθηκών της νέας πραγµατικότητας και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της ελληνικής οικογένειας», λέει και προσθέτει πως η παιδοκεντρικότητα και η υπερπροστασία εξακολουθούν να αποτελούν χαρακτηριστικά και της σύγχρονης ελληνίδας µητέρας.

ΟΛΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ. «Οι Ελληνίδες γίνονται πλέον µητέρες σε µεγαλύτερη ηλικία συγκριτικά µε παλαιότερα. Σήµερα η µέση ηλικία µητρότητας είναι γύρω στα 30 έτη, ενώ στο παρελθόν ήταν τα 24», αναφέρει η κ. Αλιπράντη και συµπληρώνει πως ηµεγάλη ηλικιακήαλλαγή στη µητρότητα συντελέστηκε το 2000, ενώ η µέση ηλικία γάµου αυξάνεται κατά την τελευταία δεκαετία. Σε αυτότο συµπέρασµα κατέληξε και πρόσφατη έρευνα του ΕΚΚΕ, σύµφωνα µε την οποία η αναβολή των αποφάσεων για την απόκτηση παιδιών αποτυπώνεται στην αύξηση τηςµέσης ηλικίαςτεκνοποίησης των γυναικών. Στην περίπτωση της Ελλάδας, µάλιστα, η µέση ηλικία απόκτησης πρώτου παιδιού από 24,1 έτη που ήταν το 1980 αυξήθηκε σε 26,6 έτη το 1995, ενώ το 1999 ανήλθε σε 27,3 χρόνια. Το 2005 οι περισσότερες Ελληνίδες τεκνοποίησαν στα 30-34 τους χρόνια. Αυξητική πορείαστη χώρα σηµειώνει και η µέση ηλικία πρώτου γάµου. Συγκεκριµένα,η µέση ηλικία στις γυναίκες το 1990 διαµορφώθηκε στα 24,7 έτη, ενώ το 2000 ανήλθε στα 26,6 χρόνια. Η αντίστοιχη ηλικία των ανδρών από 24,7 χρόνια το 1990 ανήλθε σε 25,7 το 1995. Σύµφωνα µε την έρευνα, η καθυστέρηση αυτή στονγάµο συνδέεταικαθοριστικά µε τη µείωση των γεννήσεων, αφού µέχρι πρόσφατα η απόκτηση παιδιών και ο γάµος εκλαµβάνονταν ως δύο υψηλά συσχετιζόµενα γεγονότα. Τατελευταία χρόνια, ωστόσο, γίνεται εµφανής η τάση διαχωρισµού τους,καθώς για πολλά ζευγάριαο γάµος δεναποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση παιδιών.
Η εξισορρόπηση επαγγελµατικής και οικογενειακής ζωής ακόµη αποτελεί πρόβληµα

«∆ύσκολο να τα κάνεις όλα»

«Η ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ είναι ένα βαθύ συναίσθηµα, το οποίο δεν περιγράφεται εύκολα ανδεν το έχειςβιώσει. Είναι κάτι ανεπανάληπτο, όπως και η συνέχειά της. Να βλέπεις δηλαδή το παιδί σου να µεγαλώνει και να εξελίσσεται,να φτιάχνει τηδική του οικογένεια».

Η 59χρονηΡούλα Τεκίλογλου είναι µητέρα διδύµων και γιαγιά ενός 10µηνου αγοριού και ενός κοριτσιού δυόµισι µηνών. Οπως παραδέχεται, µε τα παιδιά της υπήρξε προστατευτική, όπως και οι περισσότερες µανάδες της γενιάς της. «Η δική µου γενιά δεν πήρε τόση φροντίδα και προστασία από τους γονείς της, γι’ αυτό θέλησε να βοηθήσει τα παιδιά της» λέει καιεκτιµά πως δενήταν η καλύτερη επιλογή.

Στα 18 της έγινε µητέρα και µόλις τα παιδιά της πήγαν στο νηπιαγωγείο άρχισε ναεργάζεται. «Εκείνη την εποχή δεν µου φαινόταν κάτι δύσκολο. Με ευχαριστούσε και καµάρωνα που µπορούσα να τα καταφέρω. Κοιτάζοντας σήµερα πίσω, καταλαβαίνω ότι δενείναι εύκολο για µία µάνα να τα κάνει όλα. Τότε νόµιζα ότι στερούσα από τον εαυτό µου µόνο τη διασκέδαση. ∆εν ήταν έτσι. Στερείσαι και τις ουσιαστικές στιγµέςτων παιδιών. Εκτιµούσα ότι υπήρχεη ποιότητα, αλλά καθώςήµουν εργαζόµενη δεν υπήρχε η ποσότητα. ∆ιότι ακόµα και στο σπίτι να είσαι, µε τόσες υποχρεώσεις και δουλειές είναι σαν να απουσιάζεις». Παρατηρεί ωστόσο ότι οι σηµερινοί άνδρες βοηθούν περισσότερο στο µεγάλωµα των παιδιών. Ως γιαγιά που έγινε πρόσφατα προσπαθεί να κάνει ό,τι δεν πρόλαβε µε τα παιδιά της. «Και αυτός ο ρόλος έχει ευθύνες αλλά έχεις περισσότερο χρόνο να απολαύσεις τα εγγόνια σου. Είναι ευχαρίστηση και ικανοποίηση να περνάς χρόνο µαζί τους καιτα καλύτερα νοµίζω πως έπονται,όσο εκείνα µεγαλώνουν» παρατηρεί. 

.tanea

Τα μαζεύει η αυστριακή Βουλή για τον Μίκη



Αναδίπλωση στην απόφαση της προέδρου της αυστριακής Βουλής, Μπάρμπαρα Πράμερ, να ματαιώσει την προγραμματισμένη για προχθές παρουσίαση του μνημειώδους έργου «Μαουτχάουζεν» του Μίκη Θεοδωράκη, στην τελετή μνήμης των θυμάτων του Ναζισμού στην αυστριακή Εθνοσυνέλευση, έκανε χθες το απόγευμα με
ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της αυστριακής Βουλής.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην αρχή είχε σχεδιαστεί η εκτέλεση της Καντάτας Μαουτχάουζεν του Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.
Πριν από την εκδήλωση έγινε γνωστό στην πρόεδρο της Βουλής η ύπαρξη μιας αντιπαράθεσης για αντισημιτικές δηλώσεις του κύριου Θεοδωράκη.
«Χωρίς να είμαι σε θέση να ελέγξω και να λάβω με κάποιο τρόπο θέση ως προς το περιεχόμενο αυτών των κατηγοριών αποφάσισα την αλλαγή του μουσικού προγράμματος της εκδήλωσης.
»Θεώρησα σημαντικό ότι δεν θα πρέπει το θέμα αυτό να αποπροσανατολίσει από το πραγματικό νόημα και περιεχόμενο της επετείου αυτής», τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Πράμερ, ως προς τους λόγους για τη λήψη αυτής της απόφασής της.
Όπως αναφερόταν χθες βράδυ από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της ελληνικής πρεσβείας στη Βιέννη, ο έλληνας πρέσβης στην Αυστρία, Παναγιώτης Ζωγράφος, είχε πριν την έκδοση της σχετικής ανακοίνωσης, επαφή με το γραφείο της προέδρου της αυστριακής Βουλής, ζητώντας εξηγήσεις για το θέμα.
Μια επίμαχη επιστολή
Σύμφωνα με πληροφορίες, της απόφασης της προέδρου της αυστριακής Βουλής είχε προηγηθεί στα μέσα Απριλίου, ανοικτή επιστολή προς την ίδια, του αντιπροέδρου μιας Επιτροπής για τη Χριστιανοεβραϊκή Συνεργασία, Βίλι Βάιστς.

Με την επιστολή ο Βάιστς απέρριπτε την επίσημη πρόσκλησή του από την κ. Πράμερ να παραστεί στην προχθεσινή Τελετή Μνήμης στην αυστριακή Εθνοσυνέλευση.
Στην ανοικτή επιστολή του, ο κ. Βάιστς, αιτιολογώντας την απόρριψη της πρόσκλησης, τόνιζε πως με αυτήν η κ. Πράμερ περιμένει από «ένα βιεννέζο Εβραίο με βιεννέζικες ρίζες, σε ανάμνηση της εκτόπισης των γονέων του το 1938 και της δολοφονίας ενός μεγάλου μέρους της οικογένειας, να αφουγκραστεί τη μουσική κάποιου που δηλώνει το 2011 αντισημίτης».
Στη μακρά ανοικτή επιστολή και σε πολύ έντονο τόνο, παρατίθενται δήθεν αντισημιτικές δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη, όπως κατά την παρουσίαση ενός βιβλίου του στις 4 Νοεμβρίου του 2003, δηλώσεις που χαρακτηρίστηκαν από κάποιους «αντισημιτικές», κάτι που είχε αντικρούσει κατηγορηματικά ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης.
Είναι γνωστό πως ο Μίκης Θεοδωράκης είχε επισημάνει τότε πως ο ίδιος πάντα υποστήριζε την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και υπήρξε ήδη στη δεκαετία του 1970 μεσολαβητής μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, διευκρινίζοντας συγχρόνως πως η κριτική του αφορούσε την πολιτική του τότε Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ψωμί από περίπτερα και...βενζινάδικα

Ψωμί από περίπτερα και...βενζινάδικα


Ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς, από οπουδήποτε ακόμη κι από βενζινάδικα, περίπτερα και άλλα σημεία λιανικής θα μπορεί να πωλείται σε ένα μήνα το ψωμί.


Την πραγματικότητα αυτή φέρνει ο νόμος περί απελευθέρωσης επαγγελμάτων και οι αρτοποιοί εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς αν δεν εκδοθεί προεδρικό διάταγμα που να θέτει προϋποθέσεις, τότε, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας Μ. Μούσιος ελλοχεύουν κίνδυνοι υγείας αλλά και αφανισμού του «φούρνου της γειτονιάς».
Οι αρτοποιοί ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης κι Ανταγωνιστικότητας να θέσει όρους και προϋποθέσεις πριν από την εκπνοή της προθεσμίας που δίνει ο νόμος.
Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου η ΟΑΕ παρουσίασε έρευνα κοινής γνώμης της εταιρίας MARC AE για την αγορά του ψωμιού.
Το κύριο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το ψωμί αντέχει στην οικονομική ύφεση και η όποια μείωση του τζίρου στους φούρνους δεν αποδίδεται ούτε στην τιμή του αλλά ούτε και στις δυσκολίες των νοικοκυριών.
Το 27,2% των νοικοκυριών δηλώνει ότι αγοράζει λιγότερες φορές ψωμί. Τα αίτια είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών (δίαιτα, υγεία) και η μείωση των μελών της οικογένειας. Πάντως, τα νοικοκυριά «έκοψαν» τις αγορές αρτοσκευασμάτων, ειδών ζαχαροπλαστικής και άλλων προϊόντων που πωλούν οι φούρνοι.
Εννιά στους δέκα καταναλωτές εμπιστεύονται τους φούρνους της γειτονιάς παρά τα σούπερ μάρκετ.
Εξάλλου, ο κ. Μούσιος υποστήριξε ότι παρά τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών, άλευρα και πετρέλαιο, οι τιμές του ψωμιού δεν αυξήθηκαν. Έτσι το λεγόμενο «χωριάτικο» μισού κιλού (350 γρ.) πωλείται με εύρος τιμών από 0,60 έως 0,85 ευρώ.

Χρήστος Κολώνας

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Αύξηση των ωρών εργασίας στο δημόσιο τομέα και συρρίκνωσή του προαναγγέλλει ο Γ. Ραγκούσης

Για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, την αύξηση των ωρών εργασίας σε αυτόν, αλλά και την έναρξη της δημόσιας συζήτησης για το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αφορά το πόθεν έσχες των πολιτικών, μίλησε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στην τηλεόραση της ΝΕΤ.
Ο Γ. Ραγκούσης θεώρησε επιβεβλημένη την αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομείται πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως .
"Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι είναι επιβεβλημένη η ανάγκη αύξησης των ωρών εργασίας όταν μάλιστα το αποτέλεσμα ισοδυναμεί με προσλήψεις 45.000 ανθρώπων... Αν τις κάναμε ξέρετε πόσο θα κόστιζαν στο ελληνικό δημόσιο; Πάνω από 1 δισ.", είπε ο ίδιος.
Επίσης υποστήριξε ότι είναι αναπόφευκτη η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα καθώς αυτός θα βελτιώνεται.
"Το Δημόσιο δεν μπορεί παρά να μικραίνει διαρκώς. Καταρχήν, και νομίζω ότι αυτό πρέπει να γίνει σαφές στο μυαλό όλων, ότι διαρκώς θα μικραίνει το Δημόσιο... Κυρίως μπαίνοντας στην ηλεκτρονική εποχή θα καταφέρνει να δίνει περισσότερες, καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες με πολύ λιγότερους εργαζόμενους".
Αναφερόμενος στο ενιαίο μισθολόγιο είπε ότι αυτό θα είναι δίκαιο και θα βελτιώσει την αποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης.
"Ενα μισθολόγιο για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, το οποίο θα επιτρέπει στη δημόσια διοίκηση να λειτουργεί αξιοποιώντας το σύνολο του δυναμικού που διαθέτει" είπε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε πως ο μισθός "δεν θα είναι εμπόδιο για να πάρεις πλεονάζον προσωπικό από μία υπηρεσία είτε να οδηγείς αυτό το προσωπικό σε μία άλλη υπηρεσία που έχει έλλειμμα".
"Με το νέο μισθολόγιο, θα υπάρχει σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα", υποστήριξε. Επιπλέον ανέφερε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων... Τώρα πια τα νέα πειθαρχικά πρωτοβάθμια όργανα θα αποτελούνται, από τρεις δικαστικούς, παρέδρους, νομικούς συμβούλους του κράτους και δύο διευθυντικά στελέχη άλλων υπουργείων, που θα βγαίνουν από κλήρωση... Τώρα πια και οι ΕΔΕ, οι Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις, θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε ένα μήνα και μόνο κατόπιν αιτιολόγησης ενός ειδικού ζητήματος.
Σχολιάζοντας για το πόθεν έσχες των πολιτικών, προανήγγειλε την έναρξη μέσα στον Μάιο, δημόσιας συζήτησης για το νομοθετικό πλαίσιο που θα αφορά τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων: "Μέσα στο Μάιο θα ξεκινήσει η δημόσια συζήτηση, η οποία πιστεύω ότι θα επιφέρει τελικά η όλη προσπάθεια αυτή η νομοθετική, τέτοιες αλλαγές και στα οικονομικά των κομμάτων και στον έλεγχο του πόθεν έσχες των πολιτικών, που θα κατατάξει τη χώρα μας στις πιο αναβαθμισμένες από πλευράς ελέγχου, ανεξαρτησίας ελέγχου, ουσίας ελέγχου και ποιότητας ελέγχου στα οικονομικά των κομμάτων και των πολιτικών, ανάμεσα στις χώρες που έχουν τα πιο προηγμένα συστήματα".
Σε ερώτηση των συνομιλητών του για τις αποκρατικοποιήσεις και τις αντιδράσεις στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και τον τρόπο που θα πείσει τους συνδικαλιστές, με δεδομένο ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου στο παρελθόν συμμετείχε μαζί τους σε εφόδους που έκαναν στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, ο Γ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι για οποιοδήποτε θέμα θα  υπάρχουν διαφωνίες, όμως η βεβαιότητα ότι συγκεκριμένες κινήσεις οφελούν τη χώρα δίνει τη βεβαιότητα για την υλοποίησή τους.
Ο Γ. Ραγκούσης, αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους υποστήριξε πως όλη η συζήτηση που γίνεται για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι "λυτρωτική" για την ελληνική κοινωνία καθώς βοηθάει στη συνειδητοποίηση του προβλήματος, ωστόσο απέρριψε την όποια συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους ως μια συζήτηση που μόνο να βλάψει μπορεί.
Όσον αφορά στην εξεταστική για τα γερμανικά υποβρύχια, είπε πως αν βρεθούν στοιχεία που να εμπλέκουν και άλλα πρόσωπα εκτός του Άκη Τσοχατζόπουλου τότε οι έρευνες θα επεκταθούν και σε άλλα πρόσωπα, ενώ χαρακτήρισε δεσμευτικό το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών και επισήμανε ως επιτακτική την ανάγκη αλλαγής του στην επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση.
Τέλος, απέρριψε τα όποια σενάρια περί πρόωρων εκλογών λέγοντας: "Για τις εκλογές να το πω έτσι μονολεκτικά, έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός τοποθετηθεί, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, καμία σκέψη στο δικό του το μυαλό, που είναι και το βασικότερο αυτή τη στιγμή".

Αντίδραση της Ν.Δ. σχετικά με τις δηλώσεις του Γ. Ραγκούση για τη ΔΕΗ

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης απαντώντας στην αναφορά του Γιάννη Ραγκούση στη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του:
«Ο κ. Ραγκούσης, με σημερινές του δηλώσεις, προσπάθησε να εμφανιστεί σαν Πόντιος Πιλάτος απέναντι στους συντρόφους του, συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ που απειλούν να βυθίσουν τη χώρα στο σκοτάδι.

Ο κατά τα άλλα συντονιστής της κυβέρνησης, σε ρόλο ανεύθυνου παρατηρητή, παρακολουθεί το μισό ΠΑΣΟΚ να στρέφεται εναντίον του άλλου μισού, που απειλεί να κρατήσει όμηρο την κοινωνία.


Θα ήταν ενδιαφέρον να πει - αλλά το ξέχασε - για τη στάση που κρατούσε ο ίδιος ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, όταν υποστήριζε άκριτα, το Μάρτιο του ’08, τις κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ, όπως και κάθε άλλη κινητοποίηση.


Όπως ξέχασε να πει το παραμικρό και για το γεγονός ότι είναι ο σημερινός υπουργός των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου - που τότε ήταν «αδελφός» του κυρίου Φωτόπουλου και σήμερα φοβάται να σταθεί απέναντί του - που είχε εισβάλει, μαζί με τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, στο Δ.Σ. της εταιρίας για να ματαιώσουν, με το «έτσι θέλω», αποφάσεις, που σήμερα λένε ότι θέλουν να προωθήσουν.


Δυστυχώς, οι άνεμοι που έσπερναν τότε γίνονται θύελλα σε βάρος του λαού, σήμερα».

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

«Μέρες Μαγιού» από το 1893 ώς σήμερα

Του ΚΩΣΤΗ ΚΑΡΠΟΖΗΛΟΥ
«Μέρες Μαγιού» από το 1893 ώς σήμερα Απεργιακές φρουρές στα εργοστάσια και στα εργοτάξια, ομιλητές σε αυτοσχέδιες εξέδρες στους λαϊκούς συνοικισμούς, συγκεντρώσεις απεργών, επιθέσεις της Αστυνομίας και συλλήψεις σε εργατικές λέσχες, διαδηλώσεις στα αστικά κέντρα με ένταση και παλμό, διανθισμένες από εργατικούς ύμνους και αισιόδοξες εκτιμήσεις για το επικείμενο τέλος του «κεφαλαιοκρατικού ζυγού».
Στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς του 1930, το έτος που άρχισαν να γίνονται αισθητές στην Ελλάδα οι επιπτώσεις της μεγάλης οικονομικής κρίσης του Μεσοπολέμου. Στα επόμενα χρόνια, οι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς σημαδεύτηκαν από ένταση και βίαιες συγκρούσεις στο φόντο απεργιακών κινητοποιήσεων, με αποκορύφωμα τον ματωμένο Μάη της Θεσσαλονίκης του 1936. Η απεργία των καπνεργατών της Βόρειας Ελλάδας και η κλιμάκωση της εργατικής διαμαρτυρίας σε γενική απεργία καταδεικνύει τους τρόπους συσχέτισης των εργατικών αγώνων με την ημέρα-σύμβολο της 1ης Μαΐου.

Η αντίστιξη είναι προφανής με την ατμόσφαιρα των σύγχρονων συγκεντρώσεων της Πρωτομαγιάς, όπου περισσεύει η αίσθηση ενός προκαθορισμένου ραντεβού, δίχως απρόοπτα, δίχως ιδιαίτερο παλμό, δίχως εν τέλει γεγονότα που να διαφοροποιούν το κάθε έτος από το προηγούμενο και το επόμενο.
Η πρώτη. Η ταύτιση της 1ης Μαΐου με τις αναζητήσεις και τις διεκδικήσεις του κόσμου της μισθωτής εργασίας ανάγεται στη γενίκευση των εργατικών αγώνων στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα. Τον Μάιο του 1886 στο Σικάγο, σε μία από τις ατμομηχανές της αλματώδους ανάπτυξης του αμερικανικού καπιταλισμού, οι εργατικές ενώσεις διεκδίκησαν την κατοχύρωση της οκτάωρης εργασίας. Η βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων, ο απαγχονισμός των πρωταγωνιστών του εργατικού ξεσηκωμού και η απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις διεθνείς οργανώσεις του σοσιαλιστικού και εργατικού κινήματος. Η αναγόρευση της Πρωτομαγιάς σε ημέρα τιμής και μνήμης για τα θύματα της εργατικής τάξης διαπλεκόταν με το αίτημα για οκτάωρη εργασία και την αυξανόμενη αυτοπεποίθηση των εργατικών ενώσεων για τον ρόλο τους στη διαμόρφωση των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων.
Το 1893 στην Αθήνα η πρώτη οργανωμένη μαζική εκδήλωση στο πνεύμα των αποφάσεων της Διεθνούς για μία συντονισμένη και παγκόσμια εργατική διαμαρτυρία συνδεόταν με την εμφάνιση των πρώτων σοσιαλιστικών ομίλων, την κυκλοφορία μαχητικών εφημερίδων, όπως ο Σοσιαλιστής, τις διεργασίες συγκρότησης εργατικών συσσωματώσεων και συλλόγων. Η χρονική εγγύτητα της πρώτης οργανωμένης ελληνικής Πρωτομαγιάς με τα γεγονότα των Ηνωμένων Πολιτειών και των αποφάσεων της Διεθνούς υπενθυμίζει τη διεθνή δυναμική που προσλάμβαναν οι ιδέες της οργανωμένης εργατικής δράσης σε μία περίοδο σημαντικών κοινωνικών μετασχηματισμών. Ο Σταύρος Καλλέργης, ιδρυτής του Σοσιαλιστικού Συλλόγου και εκδότης του Σοσιαλιστή, ήταν ο πρωταγωνιστής στις δραστηριότητες της περιόδου αυτής «κατά του αθλίου πλουτοκρατικού συστήματος».
Οι εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς ανατροφοδοτούνταν από την ανάπτυξη του διεκδικητικού κινήματος γύρω από τα ζητήματα της οκτάωρης εργασίας, της ίσης αμοιβής για ίση εργασία, της βελτίωσης των όρων ζωής στις εργατικές συνοικίες. Ταυτόχρονα όμως αποτελούσαν πεδίο έκφρασης της οργανωμένης εργατικής τάξης, της τάξης με ιστορικό προορισμό τον τερματισμό αιώνων εκμετάλλευσης και δυστυχίας της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Η Πρωτομαγιά ήταν η μέρα όπου έκαναν αισθητή την παρουσία τους «της γης οι κολασμένοι», εκείνοι που έως τότε «ζούσαν στην καταφρόνια» κατά τους στίχους της Διεθνούς, που μεταφρασμένη σε δεκάδες γλώσσες συνόδευε τις απεργιακές συγκεντρώσεις. Ετσι, η Πρωτομαγιά ήταν η μέρα εκδήλωσης της περηφάνιας της εργατικής τάξης και του διακριτού πολιτισμού της. Η εμφάνιση των εργατών με τα διακριτικά του σωματείου τους, με ένα κόκκινο μαντίλι στον λαιμό ή το «κομβίο» του σωματείου, η πλαισίωση των συγκεντρώσεων από «εργατική χορωδία», οι «εργατικές παραστάσεις» αποτελούσαν αναπόσπαστα γνωρίσματα των συγκεντρώσεων.
Μαχητικά συνδικαλιστικά στελέχη του κόμματος, όπως ο Μήτσος Παπαρήγας στον Βόλο ή ο Μάρκος Βαφειάδης στην Καβάλα, είχαν αναδειχθεί σε ηγετικές μορφές του μεσοπολεμικού εργατικού κινήματος. Η μορφή της εργατικής διαμαρτυρίας, ο τρόπος που πορεύονταν οι διαδηλωτές, είχε ακόμα και αυτός σαφείς αναφορές στην Ενότητα και την Οργάνωση: οι εργάτες ανά κλάδο κινούνταν σε συγκροτημένους στοίχους, πλαισιωμένοι από σημαιοφόρους σε προκαθορισμένη διάταξη.
«Μέρες Μαγιού» από το 1893 ώς σήμερα Οι πρωτοπόροι του Μεσοπολέμου
Oι έννοιες της Ενότητας και της Οργάνωσης, που παρέπεμπαν στην αξία και την αποτελεσματικότητα της συλλογικής δράσης, την αλληλεγγύη των παραγωγών του πλούτου και την υπέρβαση των ποικίλων κατακερματισμών που παρήγαγε η οργάνωση της εργασίας, κυριαρχούν από το 1890 στη ρητορική της ημέρας.
Η δυναμική των εννοιών αυτών συσχετιζόταν τόσο με την ενόραση της κοινωνικής αλλαγής, όσο και με την αντικατάσταση της αναρχίας του κεφαλαιοκρατικού συστήματος από μία κοινωνική οργάνωση με συλλογική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής ή τον σοσιαλισμό. Η ιδεολογική και οργανωτική εμβέλεια του Κομμου

Οι ελληνικές Πρωτομαγιές
«Μέρες Μαγιού» από το 1893 ώς σήμερα 1891
Ο Σταύρος Καλλέργης και δώδεκα αθηναίοι σοσιαλιστές φωτογραφίζονται ομαδικά σε ένδειξη συμπαράστασης στους αγώνες της παγκόσμιας εργατικής τάξης. 1893
Πρώτος μαζικός εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς στην Αθήνα. Ο σοσιαλιστικός Τύπος της εποχής (φωτογραφία αριστερά) κάνει λόγο για 2.000 συγκεντρωμένους, οι οποίοι υπέγραψαν ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις συνθήκες ζωής της εργατικής τάξης.
1924
Η πρώτη δολοφονία απεργού, του κομμουνιστή εργάτη Σ. Παρασκευαΐδη στην Πλατεία Κοτζιά, όπου βρισκόταν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
1926
Την επομένη της Πρωτομαγιάς ιδρύεται στην Αθήνα η Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδος, η σημερινή ΑΔΕΔΥ.
«Μέρες Μαγιού» από το 1893 ώς σήμερα 1929
Απαγόρευση των πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων από την κυβέρνηση Βενιζέλου. Συλλήψεις και αστυνομικές επιχειρήσεις σε εργατικές λέσχες και σωματεία.
1934
Τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς ακολουθεί απεργιακή κινητοποίηση λιμενεργατών και μυλεργατών στην Καλαμάτα. Οκτώ διαδηλωτές δολοφονούνται από στρατιωτικά τμήματα που ανέλαβαν να επιβάλουν την τάξη. 1936
Γενική απεργία στη Θεσσαλονίκη. Αιματηρή καταστολή της εργατικής διαμαρτυρίας. Η Αστυνομία χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου. Τελικός απολογισμός 12 νεκροί απεργοί (στη φωτογραφία η κηδεία του πρώτου νεκρού, Τάσου Τούση)
1944
Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής 200 κομμουνιστές κρατουμένους από τις φυλακές Χαϊδαρίου.
1946
Μεγάλο συλλαλητήριο στο Παναθηναϊκό Στάδιο υπό την ηγεμονία του ΕΡΓΑΣ, διάδοχης οργάνωσης του Εργατικού ΕΑΜ. Είχε προηγηθεί το 8ο συνέδριο της ΓΣΕΕ στο οποίο ο ΕΡΓΑΣ είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη.
1976
Δυναμικές συγκεντρώσεις στο έδαφος του μεταπολιτευτικού κλίματος και της άνθησης των εργοστασιακών σωματείων. Η ημέρα της Πρωτομαγιάς σημαδεύεται από τον θάνατο του Αλέκου Παναγούλη σε τροχαίο. Την παραμονή τραυματίζεται θανάσιμα ο μαθητής Σιδέρης Ισιδωρόπουλος κατά τη διάρκεια αφισοκόλλησης. 1986
Ογκώδης συγκέντρωση για την ανατροπή του Προγράμματος Σταθερότητας. Οι εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς επιβεβαιώνουν τη ρήξη στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος και την αντιπαράθεση γύρω από τη «νόμιμη» διοίκηση της ΓΣΕΕ.

Γιατί η Αριστερά είχε καταδικάσει τον «Επιτάφιο»
«Μέρες Μαγιού» από το 1893 ώς σήμερα Είμαστε στα 1958. Ο Γιάννης Ρίτσος μετά την επιστροφή του από την εξορία στην Αθήνα επανεκδίδει τα έργα του, τα οποία έστελνε και στον Μίκη Θεοδωράκη που βρισκόταν στο Παρίσι. Ανάμεσά τους και τον «Επιτάφιο» με την αφιέρωση, όπως έχει πει ο Μίκης, «το βιβλίο τούτο κάηκε από τον Μεταξά στα 1938 κάτω από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός». Το 1960 τελικά, δύο ηχογραφήσεις έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα με τον Μίκη παρόντα, στην Αθήνα. Μία από τον Μάνο Χατζιδάκι με τη Νάνα Μούσχουρη (τον Αύγουστο) και μία με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση (τον Σεπτέμβριο). Ακολούθησε, το 1963, η ηχογράφηση με τον Μανώλη Χιώτη και τη Μαίρη Λίντα (και ορχήστρα εγχόρδων).
Η εκδοχή Μπιθικώτση, κυρίως λόγω μπουζουκιού, προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις και θεωρήθηκε ως «ιεροσυλία». Ομάδα αριστερών διανοουμένων οργάνωσε συγκέντρωση τον Δεκέμβριο για να καταδικάσει το έργο. Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση της Αριστεράς που πολλά στελέχη της βρίσκονταν στην εξορία- κάτι που ενόχλησε τον Μίκη και τον έφερε σε μια πρώτη αντιπαράθεση με τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκε. Ενώ στο μεταξύ η κυβέρνηση απαγόρευσε τη μετάδοση των τραγουδιών από το ΕΙΡ.
Η «μάχη». Χάρη στις δύο εκδοχές, Χατζιδάκι και Θεοδωράκη (που είχαν προηγουμένως ενώσει τις δυνάμεις τους για τη «Μαγική Πόλη»), κάποιοι μίλησαν για «μάχη των... Επιταφίων». Ο Μίκης ακόμη και σήμερα δεν δείχνει να διαφωνεί με τον όρο. Και όπως εξηγούσε πρόσφατα στην εφημερίδα «Το Βήμα», «Η μάχη των “Επιτάφιων” έγινε γύρω από ένα καυτό ερώτημα εκείνης της εποχής: Εχουμε το δικαίωμα ως Νεοέλληνες να χρησιμοποιούμε το μπουζούκι και τους λαϊκούς τραγουδιστές και μουσικούς για τη μελοποίηση της “υψηλής” ποίησης, και μάλιστα της “επαναστατικής”, όπως αυτή του Ρίτσου; Μήπως το μπουζούκι δεν ήταν όργανο τούρκικο, όπως δεν ήταν τούρκικοι και οι “δρόμοι” της ρεμπέτικης λαϊκής μουσικής; Η διαμάχη δηλαδή έκρυβε μέσα της εθνικιστικά- πατριωτικά στοιχεία σε μια εποχή που η χώρα μας μόλις έβγαινε από τον Εμφύλιο με νωπές τις πληγές, αναζητώντας την πεμπτουσία της ελληνικότητάς της, ιδιαίτερα στον πνευματικό- καλλιτεχνικό χώρο».
Θεωρεί δε πως είχε στην αρχή καλλιτεχνικό χαρακτήρα, με την προσθήκη στη συνέχεια ότι η αντίθεση Δύση- Ανατολή έπαιρνε όλο και περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα, δηλαδή Αριστεράς- Δεξιάς.

Οι διασπάσεις της ΓΣΕΕ και ο Μεταξάς ως «πρώτος εργάτης»
Το εργατικό κίνημα όμως γνώρισε και ποικίλες διασπάσεις, γεγονός που εκφραζόταν και στους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς. Υπήρχαν αντιπαρατιθέμενες εργατικές ομοσπονδίες ήδη από τον Μεσοπόλεμο, όταν η ΓΣΕΕ είχε χωριστεί στα τρία, και η ύπαρξή τους συνδέεται με ανταγωνιστικά πολιτικά σχέδια, αλλά και με την ανάπτυξη διακριτών αντιλήψεων για τη μορφή οργάνωσης και τον προσανατολισμό του εργατικού κινήματος. Ανάλογα βαθιές είναι οι ρίζες των προσπαθειών θεσμικού και κρατικού εναγκαλισμού των εκδηλώσεων της Πρωτομαγιάς.
Στην εξέλιξη αυτή σημαντικό ρόλο είχαν συνδικαλιστικοί παράγοντες, όπως ο Μακρής και ο Θεοδώρου, τα ονόματα των οποίων έγιναν ταυτόσημα με τον εργατοπατερισμό των μεταπολεμικών χρόνων. Οι μεταξικοί εορτασμοί προς τιμήν του δικτάτορα «πρώτου εργάτη της χώρας» και οι υποχρεωτικές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις της μετεμφυλιακής περιόδου με «εθνικόφρον» περιεχόμενο συνδέονται με την ευρύτερη προσπάθεια ενσωμάτωσης των εργατικών ενώσεων και του ελέγχου της εργατικής διαμαρτυρίας. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι στη Γερμανία, τη χώρα του δυτικού κόσμου με τα ισχυρότερα συνδικάτα στον Μεσοπόλεμο, η Πρωτομαγιά ανακηρύχθηκε σε κρατική αργία από το εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς.
Μέσα από τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς μπορεί κανείς να διακρίνει τη διαδρομή των ιδεών της οργάνωσης, της διεκδίκησης, της συλλογικής δράσης, αλλά και τη διακύμανση της εργατικής ριζοσπαστικοποίησης, των αλλαγών και των μετασχηματισμών στους τρόπους εκδήλωσης της κοινωνικής διαμαρτυρίας. Ταυτόχρονα, η Πρωτομαγιά μοιάζει σαν να φωτογραφίζει τις κοινωνικές διεργασίες της κάθε εποχής, τα ιδεολογικά και πολιτικά ρεύματα στο εσωτερικό του εργατικού κινήματος, τις προτεραιότητες των κρατικών πολιτικών γύρω από τα ζητήματα της μισθωτής εργασίας. Η υποχώρηση του εργατικού κινήματος τις δύο τελευταίες δεκαετίες αντανακλάται αναμφίβολα στην υποτονικότητα των πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων. Η σύγχρονη οικονομική κρίση επαναφέρει το κοινωνικό ζήτημα στο προσκήνιο παραμερίζοντας τις έως πρόσφατα θριαμβολογούσες θεωρίες για το «τέλος της εργασίας» και το «τέλος της ιστορίας». Οι προσπάθειες για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και την ενίσχυση των ριζοσπαστικών χαρακτηριστικών του θέτουν εκ νέου το ερώτημα για το εάν η- έως τώρα- υπόκωφη κοινωνική διαμαρτυρία θα εκφραστεί στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις και εάν θα δημιουργήσει νέα ημερολογιακά ορόσημα στην προσπάθεια για μία ριζική κοινωνική αλλαγή.
Ο Κωστής Καρπόζηλος είναι ιστορικός 
.alfavita

Σε ιδιωτικό σχολείο οι μαθητές μαζί με τα θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων έπαιρναν και τις λύσεις τους!

Καταγγελίες για νόθευση εξετάσεων στα ιδιωτικά 
Απλή επίπληξη η ποινή σε νόθευση εξετάσεων
Σε ιδιωτικό σχολείο στην Κόρινθο οι μαθητές μαζί με τα θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων έπαιρναν και τις λύσεις τους. Συνέβη το 2009. Το σκάνδαλο ήλθε στο φως ύστερα από καταγγελίες γονέων, και με το θέμα ασχολήθηκε η τοπική Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία επέβαλε στα αρμόδια στελέχη την ποινή της επίπληξης! Το γεγονός αυτό επικαλείται η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ) ζητώντας από τον αρμόδιο υφυπουργό Παιδείας κ. Ιωάννη Πανάρετο να ανακαλέσει την απόφασή του για χορήγηση απολυτηρίου λυκείου μόνο μέσω ενδοσχολικών εξετάσεων για όσους μαθητές λυκείου το επιθυμούν. «Η ψήφιση αυτής της τροπολογίας αποτελεί ουσιαστικά νεύμα έγκρισης για τη συνέχιση των παρανομιών, ιδιαίτερα σε ιδιωτικά σχολεία, όσων εδώ και χρόνια νοθεύουν τις διαδικασίες των ενδοσχολικών εξετάσεων, πλαστογραφούν τίτλους σπουδών και καταδολιεύουν διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ», τονίζει στην επιστολή της η ΟΙΕΛΕ αναφερόμενη στη σχετική τροπολογία, που περιλαμβάνεται σε υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας. Ειδικότερα, με το ισχύον σύστημα μόνο οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και οι μαθητές με αναπηρία 67% και άνω μπορούν να αποκτήσουν απολυτήριου λυκείου χωρίς να συμμετάσχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις. Με την τροπολογία, η δυνατότητα επεκτείνεται και στους μαθητές των ημερήσιων λυκείων. Το πρόβλημα της νόθευσης των ενδοσχολικών εξετάσεων ήταν έντονο σε ιδιωτικά ΤΕΕ, οι «αριστούχοι» των οποίων αποκτούσαν, λόγω βαθμού, σημαντικό πλεονέκτημα στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Μετά τα ιδιωτικά ΤΕΕ, πλέον υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το πρόβλημα έχει περάσει και σε μονάδες γενικών ιδιωτικών λυκείων. Μάλιστα, για την περίπτωση του ιδιωτικού σχολείου στην Κόρινθο, η ΟΙΕΛΕ κατέθεσε χθες μήνυση σε βάρος πρώην και νυν διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας κατηγορώντας τους για πλημμελή τήρηση των καθηκόντων τους.